Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

05. studenoga 2018.

Započela energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića Potočnica u Pitomači kojom će se smanjiti potrošnja energije za 50 posto

Na zgradi Dječjeg vrtića Potočnica u Pitomači započeli su radovi na energetskoj obnovi. Nositelj projekta je Općina Pitomača, a ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projekta iznosi 860.650,42 kuna, od čega je iznos bespovratnih sredstava EU 504.993,21 kuna (58,67%). Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (PT 1) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (PT 2). Projekt je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Općina Pitomača provodi projekt energetske obnove vrtića, kao još jedan u nizu projekata s ciljem podizanja standarda. U sklopu projekta izvodi se toplinska izolacija vanjskih zidova, ugradnja unutarnjih rasvjetnih tijela, obnova i izolacija krovišta. Trenutno su na radilištu izvedeni radovi na vanjskim zidovima i to pripremni, izolaterski i dio fasaderskih radova. Dinamika izvođenja radova prilagođava se uvjetima rada u vrtiću u cilju nesmetanog izvođenja radova i primjenom mjera zaštite na radu. Radovi se na energetskoj obnovi vrtića ne odvijaju u vremenu podnevnog odmora djece. Završetkom izvedbe izolatorskih radova prijeći će se na postavljanje novih rasvjetnih tijela i zamijene krovišta zgrade.

Cilj projekta je kroz energetsku obnovu zgrade dječjeg vrtića osigurati uvjete za smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od 50% u odnosu na godine prije provedbe projekta. Trenutno zgrada dječjeg vrtića je svrstana u energetski razred D te će nakon energetske obnove zgrade energetski razred biti B. Ukupna godišnje ušteda na potrošnji toplinske energije predviđa se da će rezultirati smanjenjem od oko 55%, dok će ušteda u potrošnji električne energije za rasvjetu rezultirati oko 49% i uštede na emisiji CO2 oko 45%.

Ulaganjem u obnovu Dječjeg vrtića osigurat će se ušteda energenata koja će dovesti do financijskih ušteda. Navedena sredstava bit će uložena u daljnje unaprjeđenje odgoja djece u vrtiću prema trenutnim potrebama vrtića. (www.ravidra.hr, www.icv.hr, Fotografije: www.icv.hr)

Share Button