Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

21. rujna 2018.

Vlada RH: Smanjenjem PDV-a na svježe meso, ribu, voće i povrće te dječje pelene potrošačka košarica povoljnija za velik broj ljudi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je glavni cilj Vladina jesenskoga poreznog reformskog paketa daljnje rasterećenje građana i poduzetnika.

– Ukupni iznos rasterećenja od 1. siječnja 2017. do trenutka kada treći dio porezne reforme stupi na snagu bit će oko 6,3 milijarde kuna – istaknuo je.

Predsjednik Vlade kazao je da ove jeseni Vlada ima dva velika reformska paketa. Jedan je porezna reforma, koji je bio na sjednici Vlade, a drugi je mirovinska reforma, koji će sutra biti upućen u javno savjetovanje. Govoreći o nastavku porezne reforme, čiji je ovo treći val od početka mandata ove Vlade, istaknuo je da mu je cilj nastaviti s poreznim rasterećenjem građana i poduzetnika.

– Ukupan iznos rasterećenja od 1. siječnja 2017. do danas, odnosno kada stupi na snagu i ova reforma, bit će oko 6,3 milijarde kuna. Ovi rezultati na prihodovnoj strani proračuna za prvih šest mjeseci pokazuju da dobro planiramo i da ima prostora za rasterećenje te da je ovaj put zdravih javnih financija jedini ispravni put koji odgovorna vlada može poduzimati – poručio je predsjednik Vlade.

– Pažljivo smo odvagali kako pristupiti smanjivanju stope poreza na dodanu vrijednost. Opcija za koju smo se u ovom trenutku odlučili jest da se smanji opća stopa PDV-a s 25 na 13 posto za one proizvode koji su izuzetno važni najvećem dijelu hrvatskoga društva – istaknuo je i dodao da će potrošačka košarica biti povoljnija za najveći krug ljudi ako se od 1. siječnja smanji PDV na svježe meso, ribu, svježe voće i povrće, dječje pelene, odnosno namirnice i proizvode koji su praktički nezaobilazni za najveći broj hrvatskih obitelji te da će efekti ovog rasterećenja biti pozitivni. (www.vlada.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

Share Button