Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. rujna 2018.

U Parku u Suhopolju više neće stajati natpis “Prolazak na vlastitu odgovornost”, jer će “šuma” kod Dvorca Janković postati najljepše uređeni perivoj u Slavoniji

Ploča na ulazu u park Suhopolje, na kojoj stoji “prolazak na vlastitu odgovornost”, kada se završi uređenje perivoja kod Dvorca Janković u Suhopolju, bit će stvar prošlosti. Perivoj koji se kroz godine pretvorio u šumu, šumu opasnu za šetnju jer vas može “opaliti” grana po glavi, kada završi projekt uređenja perivoja, činit će se kao “povratak u davnu prošlost”.

– Znate li da se je od početka provođenja projekta Dvorca Janković u Suhopolju, u parku, samo od sebe, zbog truleži i bolesti, srušilo 45 stabala – kazao je Luka Brnić iz Studija 3LHD iz Zagreba, koji je uz Sašu Begovića, u prostorijama Općine Suhopolje, održao prezentaciju uređenja novog perivoja na Javnoj tribini i predstavljanju projekta “Krajobrazno uređenje perivoja Dvorca Janković u Suhopolju” gdje je Suhopoljčanima i zainteresiranim stranama, predstavljen projekt uređenja perivoja te samog dvorca čija je obnova pri kraju.

A povijest perivoja kazuje da je “rođen 1834. godine”, kada je buduća žena Stjepana Jankovića, kazala “kako se neće udati za njega, ako se ne uredi perivoj i dvorac”. kad je uređen, bio je “raj za oči”. Do 30-tih godina prošlog stoljeća, perivoj je još i uređivan, ali tada je za njega – vrijeme stalo. Malo – pomalo i pretvorio se u “šumu” u koju nije bilo preporučljivo “šetati na vlastitu odgovornost”, pa makar i vidjeti kako napreduju radovi na Dvorcu Janković… A prema riječima župana Igora Androvića završetak radova na dvorcu očekuju se krajem ove godine, a s radovima na uređenju perivoja krenut će kroz mjesec dana. Uređenje perivoja Dvorca Janković dio je projekta Tourism 4 All, koji je prijavljen u sklopu Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. INTERREG V-A.

– Ukupni projekt je vrijedan oko 11 milijuna kuna, partneri s mađarske strane provode aktivnosti u vrijednosti oko 6 milijuna kuna, dok Virovitičko-podravska županija oko 5 milijuna kuna. Tim projektom revitalizirat ćemo perivoj i osigurati prostor za stvaranje dodatnih sadržaja za posjetitelje – rekao je župan Andrović, dodajući kako će se u sklopu projekta održati i niz aktivnosti poput dvodnevnog festivala s glazbenim i kazališnim sadržajima, različitih radionica i organizacija biciklističkih utrka.

– Siguran sam da ćemo završetkom obnove samog dvorca, ali i završetkom revitalizacije perivoja dobiti novi turistički sadržaj koji će doprinijeti razvoju turizma i gospodarstva te novom zapošljavanju na području općine Suhopolje, ali i same županije – zaključio je župan Andrović.

Projekt krajobraznog uređenja perivoja u Suhopolju obuhvatit će radove na obnavljanju parka. Od ukupno 1.227 stabala, očuvat će se njih 859, zasadit će se novih 195. Nakon stručne analize zdravstvenog stanja, ukupno 375 starih i bolesnih bit će srušeno. Zasadit će se 664 raznolikih grmova ukrasnog bilja (pajasmin, mirta, suručica, jorgovan, drijen, forzicija, hortenzija, kerija, biserak). Cijeli park okruživat će 1.367 metara živice kojom će se “ograditi” perivoj i zaštititi od onečišćenja s prometnica te postavljanje 27 klupa i 25 koševa za smeće. Od novih drveća, zasadit će se: pčelarima iznimno zanimljiva malolisna lipa, hrast lužnjak, crveni javor, šarenolisni javor, obična katalpa, kavkaska jela, ljiljanocvjetna magnolija, tulipanovac. Perivoj će imati i novi glavni ulaz, koji će biti na strani gdje se danas nalazi zgrada Općine Suhopolje… Osim toga, u daljnjem planu uređenja i obnova kapelice nedaleko Dvorca Janković…

Važnost projekta za općinu Suhopolje istaknuo je i načelnik Siniša Horvat.

– Uređenje šetnice s novim sadržajima, odgovarajućim klupama i rasvjetom, novim prilazom samom kompleksu dvorca i stadiona upotpunit će vizuru naselja i vjerujemo da će privući nove posjetitelje našem turističkom dragulju – Dvorcu Janković te, naravno, ono zbog čega se sve ovo u konačnici radi, stvoriti poneko novo radno mjesto i upotpuniti našu turističku i gastro ponudu – rekao je načelnik Horvat.

Pri kraju predstavljanja, Petar Duvnjak je pohvalio budući novi izgleda park u Suhopolju.

– Ovo što ste nam predstavili je fascinantno. Jedva čekam novi park i perivoj.

Na Javnoj tribini i predstavljanju projekta, uz mještane, prisustvovali su i zamjenik župana virovitičko-podravskog Marijo Klement, pročelnici Upravnih odjela Virovitičko-podravske županije, direktori i ravnatelji županijskih institucija, predstavnici VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Konzervatorskog odjela u Požegi. (www.vpz.h,rr, www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak, 3LHD)

Share Button