Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. kolovoza 2018.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, označio je početak radova na dva nova sustava navodnjavanja u Virovitičko-podravskoj županiji, Novi Gradac – Detkovac i Đolta

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, označio je početak radova na dva nova sustava navodnjavanja u Virovitičko-podravskoj županiji, Novi Gradac – Detkovac i Đolta, kojima će se natapati novih oko 1.000 hektara površine na našem području, a sve u ukupnoj vrijednosti od 55 milijuna kuna, što se u stopostotnom iznosu financira europskim sredstvima.
Na svečanosti koja je održana ispred tvrtke Biofarma, uz potpredsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, nazočili su i saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa svojim zamjenicima, Marijom Klementom i Darkom Žužakom, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, načelnici općina Špišić Bukovica, (Hrvoje Miler), Gradina (Marko Ajček) i Pitomača (Željko Grgačić). Osim toga, između postalih, nazočio je tu i Denis Nemčević predsjednik Uprave Spider Grupe, predstavnici izvođača radova (zajednica ponuditelja Brana i Vodotehnika)…
– Ova dva sustava navodnjavanja na oko 1000 hektara doprinijet će prvenstveno stopiranju katastrofalnih šteta od suše, ali i većim prinosima – napomenuo je tom prigodom župan Igor Andrović te dodao kako će navodnjavanje biti važan preduvjet za uzgoj dohodovnijih kultura.
– Zadovoljan sam što je postojeći sustav Kapinci – Vaška, koji je otvoren prošle godine, dobio i prve korisnike, a sve troškove, kao što smo i obećali, pokriva Virovitičko-podravska županija. Vjerujem da će to ponukati i druge poljoprivrednike da koriste sustave navodnjavanja – rekao je župan Igor Andrović.
Zadovoljstvo početkom radova iskazao je i saborski zastupnik i predsjednik Hvidre RH Josip Đakić.
– Držim da će naši poljoprivrednici koji će koristiti sustav navodnjavanja imati kvalitetnije i veće prinose. Vjerujem da će ovaj sustav koristiti i poljoprivrednici i tvrtke, jer u svijetu je navodnjavanje neizostavna stvar u dohodovnoj proizvodnji. Nadam se da će tako biti i u Hrvatskoj, odnosno Virovitičko-podravskoj županiji – rekao je Josip Đakić.

– U Hrvatskoj se navodnjava svega dva posto površina i s tim u vezi moraju se poduzeti odlučni koraci. Novac za navodnjavanje je osiguran i platit će se onoliko koliko bude trebalo platiti, neovisno radi li se o 100 ili 500 eura. Najveći problem predstavlja dobivanje građevinske dozvole i tu se hitno treba nešto poduzeti, a po uzoru na druge zemlje. Kao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, inzistirat ću da sustav navodnjavanja za sve korisnike bude potpuno besplatan – napomenuo je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Nakon što se završe radovi na ovim sustavima navodnjavanja, Virovitičko-podravska županija i stanovnici korisnici na tom području (općine Špišić Bukovica, Lukač i Gradina), dobit će oko 1.000 hektara navodnjavane površine. Sustavi će se navodnjavati iz rijeke Drave (Novi Gradac – Detkovac), te iz dva zdenca (Đolta I.). Ovom prigodom je najavljeno i daljnje ulaganje u sustave navodnjavanja, a potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, najavio je do karaj godine otvaranje novog natječaja za sustave navodnjavanja, podcrtavši kako će svi prijavljeni sustavi biti financirani jer je cilj imati znatno više od 22.000 hektara koliko Hrvatska ima danas.  (www.vpz.hr, www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)
Share Button