Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. kolovoza 2018.

Video: Pogledajte kako je Savjet mladih Virovitičko-podravske županije obilježio Međunarodni dan mladih

Međunarodni dan mladih koji se podiže svijest o značenju mladih za društvo obilježava se u nedjelju, 12. kolovoza. Odluka o obilježavanju Međunarodnog dana mladih donesena je 1999. godine, a Generalna skupština Ujedinjenih naroda u svojoj rezoluciji je prihvatila preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade da će 12. kolovoza biti proglašen Međunarodnim danom mladih. Sama je svrha obilježavanja ovog dana usmjeriti pozornost na mlade koji se suočavaju s kulturološkim i pravnim problemima koji ih okružuju. Prvo službeno obilježavanje ovog dana zabilježeno je 2000. godine. Obilježavanju Međunarodnog dana mladih priključio se i Savjet mladih Virovitičko-podravske županije s prigodnim video uratkom.

Ciljevi Međunarodnog dana mladih su: u društvu podići svijest o mogućnostima i rizicima povezanima s migracijom mladih, omogućiti razmjenu znanja i informacija koje proizlaze iz istraživanja o mladima i migraciji te potaknuti mlade da javno raspravljaju o svojim migracijskim iskustvima ako ih imaju. Međunarodni dan mladih je ujedno dan kada se slave postignuća mladih u svijetu te se ohrabruje njihovo sudjelovanje u društvu.

U Hrvatskoj , prema podacima Državnog zavoda za statistiku udio mladih u dobi od 15 do 29 godina u sveukupnoj populaciji Hrvatske je 17,3 posto. Kada je obrazovanje mladih u dobi od 20 do 29 godina u pitanju imamo 24,2 posto visoko obrazovanih, 71,9 posto sa srednjom školom, a 3,9 posto je bez ili samo s osnovnom školom. Čak 94 posto mladih u dobi od 16 do 29 godina koristi internet i društvene mreže, dok prosječna dob u kojoj mladi napuštaju roditeljska kućanstva iznosi 31,9 godina. (www.vpz.hr, www.hrt.hr, Fotografija: Ilustracija)

Share Button