Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

11. kolovoza 2018.

Hrvatski pčelarski savez i Mađarska državna udruga pčelara potpisale sporazum o suradnji, a jedan od ciljeva bit će „proglašenje pčele kao ugrožene vrste“

U sklopu sajma Gazdanapok, potpisan je sporazum između Hrvatskog pčelarskog saveza i Mađarske državne udruge pčelara. Sporazum su potpisali predsjednici, Željko Vrbos i Peter Bross.

– Potpisanim Sporazumom radi se o četiri ključne mjere. Zajedničkom nastupu na EU tržištu meda i pčelinjih proizvoda. Potom, o zajedničkoj borbi protiv uvoza i lošeg meda, te patvorina meda. Istodobno, imat ćemo zajednički nastup prema svojim nacionalnim vladama s ciljem borbe za veću zaštitu pčela kao biološke jedinke i stvaranje povoljnijih uvjeta za pčelarenje u Hrvatskoj i Mađarskoj. Zajednički nastup prema Europskoj uniji uz povećanje izdvajanja sredstava za zaštitu pčela kako bi ju se proglasilo ugroženom vrstom, jer ona, a tome smo svjedoci, sama više ne može preživjeti. U tom smislu želimo nominirati naknadu za oprašivačku djelatnost pčele kao primarne zadaće pčelarstva u cjelini – podcrtao je između ostalog Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Svečanosti potpisivanja sporazuma, između ostalim, nazočili su: državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mađarske Zsolta Feldmana, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede RH Tugomir Majdak, veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj József Magyar, generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, virovitičko-podravski župan Igor Andrović… (www.vpz.hr, HGK ŽK Virovitica, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button