Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

10. srpnja 2018.

Potpisani ugovori vrijedni više od 43 milijuna kuna: Do 2020. godine Virovitičko-podravska županija će dobiti oko 1.000 hektara novo navodnjavanih površina kroz sustav Đolta I. faza i Novi Gradac – Detkovac

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, te Slavko Rajnović, u ime zajednice ponuditelja tvrtki Brana i Vodotehnika, potpisali su ugovor o izgradnji sustava navodnjavanja Đolta I. faza (oko 250 hektara) i Novi Gradac – Detkovac (oko 750 hektara) novo navodnjavanih površina. Vrijednost ova dva projekta koji se financiraju EU sredstvima (85 posto) te sredstvima RH (preostalih 15 posto), iznose ukupno više od 43 milijuna kuna (Đolta I. – 6.159.379,45 i Novi Gradac – Detkovac – 37.161.978,38 kuna). Tako će Virovitičko-podravska županija i stanovnici korisnici na tom području (općine Špišić Bukovica, Lukač i Gradina), dobiti oko 1.000 hektara navodnjavane površine. Sustavi će se navodnjavati iz rijeke Drave (Novi Gradac – Detkovac), te iz dva zdenca (Đolta I.).

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, iskazao je zadovoljstvo skorašnjim početkom radova, ali i najavio nove sustave navodnjavanja na području Virovitičko-podravske županije.

– U završnoj fazi smo projektiranja i ishođenja građevinske dozvole Kapinci – Vaška II. faza, za oko 600 hektara. Osim toga, projektiramo i sustav navodnjavanja Lukač s dodatnih 1.000 hektara u dvije faze po 500 hektara. U planu nam je i sustav navodnjavanja Đolta II. s dodatnih 250 hektara. Cilj nam je razvoj poljoprivrede i proizvodnja dohodovnijih kultura na navodnjavanom području. Uz ove sustave navodnjavanja, oni koji će se baviti poljoprivredom će imati veće prihode po jedinici površine i od svega toga bolje živjeti.

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda je kazao.

– Virovitičko-podravska županija prednjači u projektima sustava navodnjavanja. U ova dva sustava za čiju gradnju potpisujemo ugovore, dobit ćemo novo navodnjavane površine koje će se nadograditi na već postojećih 1.260 hektara sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška. Ovim projektima će se izgraditi oko 30 kilometara cjevovoda. Rokovi za izgradnju su 18 mjeseci, a uz probni rad očekujemo da bi u roku od dvije godine sustavi navodnjavanja Đolta I. i Novi Gradac – Detkovac, bili u upotrebi. Ovime se uklapamo u mjere Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, od 357 milijuna kuna za devet projekata navodnjavanja, a u sljedećem krugu nadmetanja, županije, pa tako i Virovitičko-podravska, moći će prijaviti nove projekte. Ova dva projekta, Virovitičko-podravsku županiju ne koštaju ništa, jer 85 posto sredstava izdvaja EU, a preostalih 15 posto, RH. Nakon toga, Virovitičko-podravska županija će postavi vlasnik ovih sustava, jer ona najbolje zna kako se brinuti za njihov razvoj. Početak radova očekujemo uskoro, u vrijeme ljetne sezone.

U ime zajednice ponuditelja tvrtki Brana i govorio je direktor BRANA-e Slavko Rajnović

– Ideja navodnjavanja na ovom području starija je više od 10 godina. Virovitičko-podravska županija je motor i prva u provedbi tih projekata s tisućama navodnjavanih hektara u skoroj budućnosti. Time će se otvoriti mogućnosti i nova radna mjesta, predispozicije ljudima da ostanu na ovom području, jer od bavljenje poljoprivredom se može živjeti. Mi se kao tvrtka bavimo proizvodnjom hrane i dokazujemo kako je to profitabilna djelatnost. Naravno, onaj tko želi živjeti od poljoprivrede, on mora navodnjavati površine i tada će imati kvalitetnu hranu i uz visokodohodovne kulture, ostvarivat će profit. Na ovaj način, mi smo ti koji ovakvim projektima zaustavljamo iseljavanje stanovništva, jer nam je cilj zadržati ljude koji će svojim radom i sa svojim kvalitetnim poljoprivrednim kulturama, pronaći svoje mjesto na policama hrvatskih trgovačkih centara. Zahvaljujem se svima onima koji su doprinijeli tome da imamo ova dva sustava danas, a u skoroj budućnosti nove sustave. Prvenstveno tu mislim na bivšeg župana, danas potpredsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, saborskog zastupnika Josipa Đakića, župana Igora Androvića, Hrvatske vode. Vjerujem kako ćemo 2020. godine krenuti s navodnjavanjem ova dva sustava za koje potpisujemo ugovore.

Saborski zastupnik Josip Đakić, je obraćajući se nazočnima kazao.

– Što veći broj navodnjavanih hektara, ponudit će nova zapošljavanja, novu perspektivu našim stanovnicima. Virovitičko-podravska županija se svojim sustavima navodnjavanja, pokazala kao respektabilna županija koja zna stvoriti preduvjete za opstanak i napredak poljoprivrede uz dohodovnije kulture.

Osim toga, svečanosti potpisivanja ugovara, uz predstavnike Hrvatskih voda nazočio je i zamjenik župana Marijo Klement, pročelnica Ureda župana Jasna Abramović i v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ Dario Ripli. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button