Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. srpnja 2018.

„Analiza izvedivosti na prometnom pravcu: Čvor Sveta Helena – Vrbovec 2 – Bjelovar – Virovitica – granica Republike Mađarske“

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, održana je prezentacija u sklopu projekta „Analiza izvedivosti na prometnom pravcu: Čvor Sveta Helena – Vrbovec 2 – Bjelovar – Virovitica – granica Republike Mađarske“. Analizu je predstavila tvrtka Rijekaprojekt d.o.o. kao izrađivač projekta, a njoj su uz potpredsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, nazočili i saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, sa svojim zamjenicima Marijom Klementom i Darkom Žužakom, član Uprave Hrvatskih cesta, Alen Leverić, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin sa suradnicima, načelnici općina s područja VPŽ…

Tako se na prezentaciji moglo čuti kako je za dionicu brze ceste od Bjelovara do granice s Republikom Mađarskom (60 kilometara), potpisan ugovor, te je u posao uveden izrađivač idejnog rješenja, a tijekom srpnja ove godine, bit će objavljena i nabava za izradu projektne dokumentacije do građevinske dozvole.

Izgradnjom ove prometnice, uvelike će se doprinijeti boljoj prometnoj povezanosti Virovitice i Virovitičko-podravske županije s ostalim krajevima Hrvatske, a značit će i veći razvoj za dijelove uz rijeku Dravu. Pritom će se rasteretiti postojeće državne i gradske ceste. Do Zagreba će se značajno smanjiti vrijeme putovanja te povećati sigurnost u prometu.

Planirani prometni pravac, čvor Sveta Helena – Vrbovec – Bjelovar – Virovitica – Granični prijelaz Terezino Polje je približno duljine 94 kilometara. Cesta prolazi i spaja, Zagrebačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku županije. Povezuje središe Hrvatske, područje grada Zagreba s bjelovarskom regijom, Podravinom i Slavonijom.

Do sada, izgrađena je cesta od čvora Sveta Helena do Vrbovca 2. Dionica Vrbovec 2 – Farkaševac je u izgradnji. Za projektiranje dionice od Bjelovara je proveden postupak nabave i početkom 2018. godine je potpisan ugovor s izrađivačem projektne dokumentacije. Govorilo se i o sastancima s Mađarima u svrhu dobivanja podataka iz mađarskog prometnog modela, koji će upotpuniti studiju.

– Ovo je jedan od najbitnijih projekata ne samo za ovu županiju već za cijelu ovu regiju. U roku od 12 mjeseci ćemo dobiti studiju utjecaja na okoliš, idejni projekt do kraja godine, a ide se i dalje prema projektnoj dokumentaciji i dobivanju građevinske dozvole – kazao je između ostalog, Alen Leverić član Uprave Hrvatskih cesta.

I virovitičko-podravski župan Igor Andrović je govori o značaju ovog projekta.

– Ovaj projekt ima veliki značaj za Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju. Ova cesta je žila kucavica gospodarskog rasta ovog područja. Mi smo jedina županije od svih HR županija čije središte, grad Virovitica, ima do najbliže autoceste čak 80 kilometara.

Inače, s tim u vezi, vijećnici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije su jednoglasno usvojili Deklaraciju o prometnoj izoliranosti Virovitičko-podravske županije, o čemu se više može vidjeti ovdje. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button