Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

01. srpnja 2018.

Pronatalitetna mjera: Od 1. srpnja još oko 150 tisuća djece dobiva pravo na doplatak

Hrvatski sabor je izmijenio Zakon o dječjem doplatku i time omogućio da još oko 150 tisuća djece dobije pravo na doplatak, a zakonske izmjene stupaju na snagu 1. srpnja ove godine. Tim izmjenama mijenja se dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na dječji doplatak, povisuje se sa sadašnjih 50 na 70 posto proračunske osnovice, čime se očekuje povećanje broja korisnika doplatka približno do 50 posto, odnosno za oko 150 tisuća novih korisnika. Doplatak će se koristiti od trenutka rođenja, a ne od podnošenja zahtjeva.

Širi se i krug potencijalnih korisnika pronatalitetnog dodatka od 500 kuna, koji će se dobivati za treće i četvrto dijete. Provedba zakona traži dodatna sredstva – 151,8 milijuna kuna u ovoj, oko 361 milijuna u idućoj te oko 332, 6 milijuna kuna u 2020. godini. Za izmjene Zakona glasovalo je 105 zastupnika, a devet ih je bilo suzdržano.

Sabor je, na prijedlog Kluba HDZ-a, zadužio Vladu da u roku od tri mjeseca pripremi izmjene Zakona o doplatku za djecu koje se odnose na hrvatske državljane koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, ali imaju status osiguranika prema propisima koji uređuju mirovinsko osiguranje. (poslovni.hr)

Share Button