Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

17. svibnja 2018.

Bazen u Virovitici: Građanima predstavljeno idejno rješenje bazenskog kompleksa koji će se graditi na prostoru bivše vojarne

Građanima Virovitice, na javnoj je tribini u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica predstavljen idejni projekt izgradnje gradskog bazena u Virovitici. Bazenski kompleks predviđen je kao proširenje turističke ponude grada, a gradit će se na prostoru bivše vojarne.

Građanima Virovitice, na javnoj je tribini u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica predstavljen idejni projekt izgradnje gradskog bazena u Virovitici. Bazenski kompleks predviđen je kao proširenje turističke ponude grada, a gradit će se na prostoru bivše vojarne.

Sadržaje koji su predviđeni u sklopu projekta javnosti je predstavila Irena Šlopar iz Quantum studija d.o.o. koji je izradio idejno rješenje, a uvodno je o samom projektu govorio i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin koji je, između ostalog, istaknuo zašto je kao lokacija budućeg bazena odabran prostor bivše vojarne.

– Radi se o našem zemljištu, na tom prostoru gradit će se i hala za Viroexpo, a u planu su i novi sadržaji te ćemo sportaše i rekreativce okupiti na jednom mjestu. Parcela uz bazen prema zapadu predviđena je za hotelski smještaj, za što već imamo zainteresirane. Cilj nam je posjetiteljima ponuditi mnogo više od samog kupanja – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Idejnim rješenjem predviđena je izgradnja dva otvorena bazena, odnosno olimpijskog bazena s tribinama te bazena za malu djecu sa s nadstrešnicom. Kompleks bi sadržavao i dvije zgrade opremljene kabinama i spremištem, dvije zgrade ugostiteljske namjene sa sanitarnim čvorovima, a tu je i ostala prateća oprema kao što su ležaljke, suncobrani, koševi za otpatke…

Prema riječima Irene Šlopar, u planu je i hortikulturno uređenje, sadnja humaka s cvjetnim nasadima te sadnja bjelogoričnog drveća radi hlada, a bazenski kompleks projektiran je kao ekološki efikasan i energetski učinkovit s ciljem da troškovi funkcioniranja i održavanja budu održivi za javne financije.

Nakon prezentacije otvorena je javna rasprava, a građane je najviše zanimalo zašto se neće graditi kompleks zatvorenih bazena kako bi se koristili tijekom cijele godine, a ne samo za ljetnih mjeseci. Gradonačelnik Ivica Kirin odluku o gradnji izgradnji bazena otvorenog tipa opravdao je visokim troškovima održavanja izdvojivši pritom primjere gradova koji su u dubiozama zbog troškova zatvorenog bazena.

– Cilj nam je omogućiti našim građanima kupanje u gradu, no kada bismo sada krenuli u projekt izgradnje bazena zatvorenog tipa, cijena kupanja više ne bi bila 5 kuna za djecu i 10 za odrasle, već bi ona prelazila 30 kuna – istaknuo je gradonačelnik Ivica Kirin najavivši ujedno kako je gradnja zatvorenog bazena u planu u sklopu projekta izgradnje treće osnovne škole.

– Grad Virovitica planira Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova prijaviti izgradnju treće osnovne škole koja bi se također gradila na prostoru bivše vojarne i koja bi, uz dvodijelnu dvoranu, imala i zatvoreni bazen. Tako imali bismo gotovu strojarnicu i manje troškove održavanja – rekao je gradonačelnik Kirin dodavši da će bazen učenici koristiti kao sportsko-rekreativni objekt. (virovitica.hr; foto: Martina Bašić)

Share Button