Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. svibnja 2018.

U četvrtak, 17. svibnja obilježit će se 24-ta obljetnica smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju u Turnašici, u četvrtak 17. svibnja u 11,00 sati obilježit će se 24. obljetnica smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca Štefine. Uz predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, vijence će na Sulimančev grob položiti i izaslanstvo Virovitičko-podravske županije, Županijskog odbora HDZ-a, Općine Pitomača, Srednje škole u Pitomači koja nosi ime po tom pučkom tribunu, kao i predstavnici obitelji Sulimanac. Nakon polaganja vijenaca, održat će se sveta misa zadušnica u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici.

Stjepan Sulimanac – Štefina odrastao je u siromašnoj seljačkoj obitelji, a iz političkih razloga više puta je osuđivan za vrijeme bivše Jugoslavije zbog svoje vječite borbe za pravicu hrvatskoga naroda. Na prvim demokratskim izborima 1990. izabran je za zastupnika u Hrvatski sabor ispred Hrvatske demokratske zajednice i obnašao je dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora. Za njega se kao za malo kojeg političara može iskreno reći da je bio – čovjek iz naroda. I kad je sjedio u Hrvatskom saboru, ostao je skroman kakav je i bio. Znao je privući ljude svojim vatrenim govorima, a svaka njegova druga riječ bila je – “slobodna Hrvatska”. U vrijeme Domovinskoga rata znao je često otići i na prve crte obrane.

Bavio se je i književnim radom. Njegovo prvo istaknutije djelo bio je igrokaz Uskrs slobode i ljubavi. Svoje pjesme i literarne radove objavljivao je u Hrvatskoj straži, Hrvatskom zadrugaru, Žumberačkim novinama, Maruliću, Danici i drugdje,… Posmrtno je, 1995. godine odlikovan Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom. (www.vpz.hr, www.icv.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

Share Button