Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. svibnja 2018.

Održano predstavljanje Studije valorizacije kulturne ostavštine obitelji Janković izrađene u sklopu provedbe projekta ”Centar za posjetitelje – Dvorac Janković”

U Restoranu „Park“ u Suhopolju održano je predstavljanje Studije valorizacije kulturne ostavštine obitelji Janković izrađene u sklopu provedbe projekta ”Centar za posjetitelje – Dvorac Janković”. Na predavanju se uz predstavljanje vlastelinstva Suhopolje i plemićke obitelji Janković od Bribira i Voćina govorilo i o samom dvorcu obitelji Janković, etnološkim predmetima, muzejskim zapisima i svjedočanstvu razvoja Suhopolja, ali i kulturnoj ostavštini obitelji Janković u funkciji turizma – integriranju u mrežu proizvoda i pozicioniranja na turističkom tržištu.

Predstavljanju je uz domaćine, načelnika Općine Suhopolje, Sinišu Horvata i predsjednicu Općinskog vijeća Suhopolje Zoricu Hegedušić sa suradnicima, djelatnike Razvojne agencije VIDRA te predstavnika kulturnih djelatnosti grada Virovitice i općine Suhopolje, prisustvovao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, kao i njegov zamjenik Marijo Klement.

– Isto kao što smo obnovili Dvorac u Kapeli Dvoru koji doprinosi razvoju turizma, kako općine Lukač tako i Virovitičko-podravske županije, isto će biti i ovdje u Suhopolju. Osim toga, s građevinskom dozvolom spreman je za obnovu i Dvorac u Cabuni za prijavu na EU fondove, dvorac koji je također u vlasništvu Virovitičko-podravske županije. Ova županija, je pokazivala i pokazuje, brigu za kulturnu baštinu. Dvorac u Kapeli Dvoru je obnovljen, uskoro će biti gotov Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, a kroz godinu dana i Dvorac Pejačević u Virovitici. Virovitičko-podravska županija, u skoroj će budućnosti biti županija s najvećim brojem obnovljenih dvoraca na samo dvadesetak kilometara razdaljine među njima. I kada Centar za posjetitelje u Suhopolju bude završen, otvorit će se nova radna mjesta, prvenstveno za domicilno stanovništvo, a time ćemo dodatno razvijati i turizam i gospodarstvo ovoga kraja. Završetak radova na Centru za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, očekujemo ovog ljeta. Inače, osim toga, prošao nam je i projekt obnove parka u Suhopolju, te će to u budućnosti biti jedna kompaktna i skladna cjelina uz nove šetnice i klupe, nove sadržaje koji će doprinositi razvoju turizma ovoga kraja – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Projekt „Centar za posjetitelje – Dvorac Janković“ provodi Virovitičko-podravska županija u suradnji s projektnim partnerima, VIDRA-om Agencijom za regionalni razvoj VPŽ, Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije, Općinom Suhopolje i Gradskim muzejom Virovitica. Projekt je sufinanciran sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova, a ukupna vrijednost cjelokupnog projekta iznosi gotovo 40 milijuna kuna.

U sklopu valorizacije prikupljana je pisana i materijalna građa, provođeno je terensko istraživanje. Obavljen je niz razgovora s ljudima koji su mogli govoriti o povijesti obitelji. O Studiji su na predstavljanju govorili: Sanja Galović (stručnjakinja za kulturne sadržaje), Dubravka Sabolić (viša kustosica Kulturno-povijesnog odjela Gradskog muzeja Virovitica), Anamarija Kućan (kustosica Likovnog odjela Gradskog muzeja Virovitica), Josip Mikolčić (pomoćnik direktora Turističke zajednice VPŽ), Jasmina Jurković Petras (viša kustosica Etnološkog odjela Gradskog muzeja Virovitica). (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

za-dvorac-jankovic

Share Button