Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

13. travnja 2018.

Zajedničkim projektom dvaju županija do novog objekta u Centru za edukaciju Orahovica

U Centru za edukaciju Orahovica, osječkog Crvenog križa održan je sastanak Savjeta za razvoj GDCK Osijek kojim je službeno potvrđen projekt izgradnje novog objekta u sklopu Centra. Sastanku su uz članove Savjeta, predsjednika Željka Turkalja, Marka Đukića i Denis Ćosića, nazočili: župani Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije, Igor Andrović i Ivan Anušić, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak kao i pročelnica JUO grada Orahovice Marija Šafer.

Glavna tema ovog sastanka bila je izgradnja novog objekta u sklopu Centra koji je nužan zbog količine sadržaja u istom što je potvrdio i ravnatelj GDCK-a Osijek Denis Ćosić u uvodnom izlaganju. Predsjednik Savjeta za razvoj Željko Turkalj naglasio je kako je prva ideja za ovaj projekt krenula još pri izgradnji postojećih objekata 2008. godine, a prva inicijativa 2016. Turkalj je istaknuo kako su postojeći smještajni kapaciteti centra dostatni, no kako isti nije popraćen prostorima u kojima bi se popratni sadržaji trebali odvijati i zbog toga se krenulo u ovaj projekt koji bi donio dodatne dvorane i ostale prostore koji bi donijeli kvalitetnije korištenje kompletnog kompleksa.

Ravnatelj GDCK OBŽ Marko Đukić predstavio je hodogram projekta u kojem je istaknuo kako je već učinjen prvi korak u projektu, a riječ je o dobivenoj suglasnosti Hrvatskih šuma koje su vlasnik planiranog zemljišta, a preostalo je još samo konačno rješenje:
– Trenutno u centru nedostaju dvorane, učionice, sanitarni čvor uz sve to može se planirati i jedna kuhinja i sve bi to bilo dio tog novog objekta kako bi se danas-sutra, a s obzirom na razvoj zdravstvenog turizma za koji postoji potreba u Virovitičko-podravskoj županiji, mogle razdvojiti djelatnosti u Centru, dakle Škola u prirodi na jednoj strani, a ostali sadržaji u novom objektu. Trenutno nam je najvažnije da što prije stigne odluka o usvajanja izmjena i dopuna Prostornog plan, odnosno kada će stići suglasnost od strane Ministarstva imovine i poljoprivrede, a to očekujemo do lipnja ove godine. S ovog sastanka dogovorili smo s oba župana posjet ministrici Žalac kojoj ćemo prezentirati projekt i krenuti s daljnjim koracima, a također ono što je iznimno važno na ovom sastanku smo dobili potvrdu pune potporu obje županije – rekao je Đukić te naglasio kako u će u izradi projekta surađivati Agencija za regionalni razvoj VIDRA Virovitica te Regionalna razvojna agencija Osijek.
Potporu su potvrdili župani Andrović i Anušić:

– Naravno da ćemo podržati ovaj projekt i učiniti sve što možemo da on što prije saživi. Moj prijedlog je da ovaj projekt uđe kao strateški projekt dvaju županija u državnom proračunu planiranom za Slavoniju i Baranju – rekao je Andrović, a župan OBŽ Ivan Anušić naglasio je kako je ovo sjajna ideja projekta u kojem jedna županija financira gradnju u drugoj:

– Ovo je nastavak sjajnog rada koji traje već dugi niz godina i Osječko-baranjska županija će apsolutno stati iza njega i dati svu moguću podršku. Posebna priča ovog projekta je upravo ta suradnja dvaju županija koja je rijetkost na području RH i siguran sam da će to biti naša prednost jer ne gledamo gdje su nam granice nego zajedno radimo na razvoju iznimno korisne stvari – zaključio je Anušić. (www.icv.hr, vg, Fotografije: Vladimir Grgurić)

 

Share Button