Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. ožujka 2018.

Održana redovna sjednica Skupštine Udruga voćara Virovitičko-podravske županije koja okuplja 40-ak članova koji se najvećim dijelom bave uzgojem jabuka

Uz nazočnost virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i njegovog zamjenika Darka Žužaka, Udruga voćara Virovitičko-podravske županije, u Restoranu Strukovne škole u Virovitici, održala je redovnu godišnju skupštinu na kojoj je predsjednik udruge Stanislav Suhanek podnio izvješće o radu ove udruge koja broji četrdesetak članova i uglavnom se bavi uzgojem jabuke na ukupnoj površini od oko 200 hektara.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović je voćarima obećao daljnju suradnju i pomoć Virovitičko-podravske županije, kao i resornog Ministarstva poljoprivrede, a sve s ciljem još bolje i kvalitetnije proizvodnje. Govorio je i o distributivnom centru za voće i povrće na ovom području koji bi značajno podigao tržišnu kvalitetu i plasman voća.
Obraćajući se nazočnima, Stanislav Suhanek je istaknuto u izvješću, prošla je godina za voćare bila prilično plodna, a veleprodajna cijena jabuke kretala se od 2 do 4 kune. Što se budućnosti voćarstva tiče, zaključak je da će u ovoj branši moći opstati samo oni voćari koji budu redovito ulagali u kvalitetu svog proizvoda, ali i investirali znatna sredstva u zaštitu svog voća od nepovoljnih vremenskih uvjeta.

– Brine nas ova godina koja je zbog lošeg vremena loše krenula, tako da ne znamo na čemu smo, ni kakve će biti cijene, ali siguran sam da će imati veliki utjecaj na cijenu voća. Znamo da je voće kultura koja je najosjetljivija na vremenske nepogode i nagle promjene vremenskih prilika, tako da uslijed toga možemo očekivati i velike štete. Što se tiče voćarstva te isplati li se time baviti, to je već drugo pitanje. No, odgovorno tvrdim da za to nisu pod svaku cijenu potrebne velike površine voća, nego kvaliteta, tako da je i dva hektara kvalitetnog voća dovoljno. Od tih dva hektara ne može se živjeti, ali zarada dodana nekom drugom prihodu može osigurati daljnja ulaganja i solidan život – rekao je predsjednik Udruge voćara VPŽ Stanislav Suhanek.

Skupština je kao i svake godine počela s edukativnim predavanjima, a ove godine predavanja na temu novih mjera poticaja za poljoprivrednike održali su djelatnici Savjetodavne službe VPŽ te predstavnici tvrtki iz Donjeg Miholjca i Biograda na Moru. Na skupštini je nazočio i pročelnik Grada Virovitice Siniša Palm koji je voćarima obećao daljnju dobru suradnju te pomoć pri rješavanju problema. (www.icv.hr, bs, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button