Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. ožujka 2018.

Pitomačanka Paula Rakijašić u skromnim uvjetima ostvaruje iznimne atletske rezultate: Iako u sportu uživam, obrazovanje mi je na prvome mjestu

Članica AK Virovitice u četiri godine bavljenja atletikom osvojila je šezdesetak medalja, među kojima ističe broncu s Balkanskog prvenstva što joj je ujedno prva medalja za reprezentaciju, zatim pobjedu na Krosu Sportskih novosti te tri zlata s državnih prvenstava. Odlično je, također, otvorila 2018. godinu, došavši do prvih mjesta na juniorskom i seniorskom Državnom dvoranskom prvenstvu.

Naslov državne dvoranske juniorske prvakinje Hrvatske na 800 metara posljednji je u nizu velikih ostvarenja Pitomačanke Paule Rakijašić koja u svojoj kolekciji ima 60-ak trkačkih medalja računajući nastupe za školu, iako se atletikom bavi tek nepune četiri godine.

Bila je to jedna odlična solo trka. S obzirom na to da do sada nikad nisam trčala dvoranska prvenstva, mogu reći da sam i više nego zadovoljna. Svaka pobjeda mi puno znači, a ovo zlato samo nam je dokaz da smo ove zime odradili odličnu bazičnu pripremu za novu sezonu i da smo na dobrom putu – započinje Rakijašić.

Osim toga, članica Atletskog kluba Virovitica nedavno se okitila zlatom na 1500 metara na Državnom dvoranskom prvenstvu Hrvatske za seniorke i seniore.

– Otvaranje sezone s dva državna zlata velika je motivacija. Iako mi je 800 metara primarna disciplina, dokazala sam da sam jednako dobra i na 1500 metara. Ovo mi je prvo seniorsko zlato i jedan veliki korak prema odličnoj sezoni vani na stazi. Dvorana nam je bila usputna stanica, a prave trke tek nas čekaju – kaže mlada atletičarka.

Najuspješnija bila joj je protekla, 2017. godina tijekom koje je osvojila broncu na 1500 metara u sklopu Balkanskog prvenstva što joj je ujedno prva medalja za reprezentaciju. Nadalje, upisala je pobjedu na Krosu Sportskih novosti te došla do triju zlatnih odličja s državnih prvenstava na 800 i 1500 metara te na krosu na 3000 metara što, napominje, nije njezina disciplina. S druge strane, kao najdražu disciplinu ističe 800 metara.

– Nekako sam se pronašla u njoj jer je spoj izdržljivosti i brzine. Već treću godinu za redom nosim titulu državne prvakinje u toj disciplini. Prošle sam se godine pokazala odličnom i na 1500 metara što prije nisam trčala i osvojila broncu na Balkanskom mlađejuniorskom prvenstvu u Istanbulu. Za te dvije discipline pripremam se i ove godine – pojašnjava Rakijašić, inače bivša članica Atletskog kluba Križevci.

paula

Nažalost, kao i mnogi, perspektivna sportašica koja u gotovo četiri godine treniranja nije propustila nijedan trening, nema adekvatne uvjete koji bi dodatno doprinijeli njezinom razvoju.

– Uvjeti nisu idealni s obzirom na to da prave atletske staze nema od Zagreba do Osijeka. Stazu imam priliku osjetiti jedino na pripremama ili natjecanju. Treniram većinom na makadamu i asfaltu, osobito u zimskom periodu. Ponekad koristimo nogometnu igralište da osjetim sprinterice ili zbog potrebe mekše podloge. Na virovitičkoj vojarni imamo kružnu stazu od 333 metara prekrivenu tenisitom koja nam, također, dobro posluži i nadamo se da će je u budućnosti zamijeniti prava atletska staza. Naravno da su bolji uvjeti uvijek dobro došli, iako smo pokazali da nas ni trenutni ne sprječavaju u postizanju odličnih rezultata – tvrdi Rakijašić čiju glavnu potporu čine roditelji, dok financijski pomažu Općina Pitomača i Virovitičko-podravska županija te drugi sponzori.

– Roditelji mi nastoje omogućiti sve što je potrebno da bih nesmetano trenirala, odlazila na natjecanja i napredovala. Svi mi oni uvelike olakšavaju kupnju potrebne opreme i odlaske na pripreme – zahvalna je Rakijašić.

Prebacivši se u potpunosti na atletiku, morala se ostaviti njezina dotadašnjeg sporta – rukometa.
– Odluka nije bila nimalo laka nakon sedam godina treniranja rukometa u kojem sam stvarno uživala. S atletikom sam se prvi put susrela u petome razredu nastupajući za školsku ekipu i tu je počela rasti moja ljubav prema trčanju. Tako sam u sedmome razredu nakon pobjede na jednoj uličnoj utrci odlučila ozbiljnije zakoračiti u svijet atletike. Bilo je jasno da ne mogu trenirati dva sporta i tu je pala velika odluka. Rekla bih da me upravo ta individualnost privukla jer koliko daš i uložiš, toliko ti se vrati. Ovisiti sam o sebi i isključivo svome radu i trudu veliki je izazov. Tjera te da pomičeš vlastite granice i upravo u tome je čar individualnoga sporta – objašnjava ona.

Iako, u pravilu, trenira šest dana u tjednu, Rakijašić je istovremeno odlična učenica trećeg razreda virovitičke Gimnazije Petra Preradovića.

– Prva dva razreda prošla sam s 5.0 i nastojim održati odličan uspjeh. Iako u sportu uživam, obrazovanje mi je ipak na prvome mjestu. U životu svakog sportaša bitnu ulogu ima dobra organizacija. Još u osnovnoj školi imala sam puno obaveza pa sam tako naučila rasporediti vrijeme kako bih sve stigla. Uz redoviti trening i školu slobodnog vremena nemam previše, ali ga uvijek iskoristim za kvalitetan odmor, druženje s prijateljima ili poneki izlazak – mudro govori Rakijašić, kazavši kako u posljednje vrijeme često razmišlja o obrazovanju nakon srednje škole te naglašava kako bi željela upisati nešto u čemu će se pronaći, a do tada ima još godinu dana.

– Ne gledam daleko u budućnost, ali sportom se planiram baviti cijeli život jer mi je postao način života. Treniram danas da bih bila bolja sutra. Tko zna kamo će me atletika i rezultati odvesti. Vrijeme za neke konkretnije odluke tek je iduće godine prije odlaska na fakultet, a do onda ću već imati jasniju viziju – dodaje ona.

Do tada, Rakijašić u 2018. godini očekuju državna prvenstva u juniorskoj i seniorskoj kategoriji, nekoliko mitinga, kros natjecanja i par uličnih utrka.

– Kao i svake godine, jedan od ciljeva mi je nastup za reprezentaciju na Balkanskom prvenstvu koji, naravno, trebam izboriti. Očekuju me i obrane naslova državne prvakinje isto kao i postavljanje novih osobnih rekorda – zaključuje uspješna sportašica i učenica. (www.klikaj.hr)

Share Button