Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

11. siječnja 2018.

Hrvatske šume d.o.o. i Udruženje drvoprerađivača pri HGK potpisale Pismo razumijevanja: Male pilane, dobit će povećanje drvne sirovine za 20, a finalni proizvođači namještaja 25 posto rabata na sve vrste drvne sirovine

– Nakon uspješnih pregovora, Hrvatske šume d.o.o. i Udruženje drvno-prerađivačke industrije HGK potpisali su Pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca kojim se određuje transparentna raspodjela drvnih trupaca po svakom proizvođaču, koji će moći izračunati koliko trupaca će primiti te planirati svoju proizvodnju – istaknuli su na konferenciji za medije, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije Danijel Smiljanić, član Udruženja Ivić Pašalić i predsjednik Uprave HŠ d.o.o. Krunoslav Jakupčić.

– Male pilane, koje čine 96% ukupnog broja proizvođača, prema sporazumu dobit će povećanje drvne sirovine za 20%, a finalni proizvođači namještaja dobit će 25% rabata na sve vrste drvne sirovine. Pronašlo se i rješenje da se osigura 20.000 kubičnih metara hrasta lužnjaka za projekt proizvodnje namještaja u Vukovaru – istaknuo je Smiljanić.

U Pismu se, među ostalim, proklamira strateško opredjeljenje Udruženja prema kružnoj ekonomiji velikog broja malih i srednjih subjekata, naročito u ruralnim područjima Hrvatske jer se tako stvaraju pretpostavke za ekonomski rast i razvoj te ostanak stanovništva na tim područjima.

press hr sume

– Ovaj je sporazum od posebne važnosti i na njemu se u okviru Udruženja radilo već godinu i pol dana. Želimo pokazati da se u Hrvatskoj stvari mogu mijenjati na bolje, a on može biti predložak i za druge industrije – istaknuo je član Udruženja Ivić Pašalić dodajući da drvo-proizvođači u RH, koji zapošljavaju 23.000 radnika i čine 10 posto hrvatskog izvoza, imaju pravo tražiti od državnih tijela da odlukama i mehanizmima pomognu hrvatsko gospodarstvo.

– Pismo razumijevanja je dokument potpisan na 10 godina i to je vrijeme u kojem je potrebno provesti restrukturiranje drvne industrije koja će biti ili perjanica razvoja ili tek sirovinska osnova – rekao je Pašalić dodajući kako će Udruženje krenuti i korak dalje te će sami napisati prijedlog zakona o industrijskoj preradi drva.

Predsjednik Uprave HŠ d.o.o. Krunoslav Jakupčić istaknuo je da Hrvatske šume gospodare s dva milijuna hektara šuma po strogim ekološkim, socijalnim i gospodarskim kriterijima što je od posebne važnosti za naše klijente, drvoprerađivače, dodajući kako su u pregovorima u obzir uzeli stanje u drvo-prerađivačkom sektoru – slabija tehnologija od konkurencije i inovativnost, nedostatak sredstava za marketing, pitanje tečaja, nedovoljna suradnja s dizajnerima, niske cijene drva koja je umjesto da potakne rast i konkurentnost drvne industrije, dovodila do izvoza polu-proizvoda pa čak i drvne sirovine.

– Naša odluka da se u Pismu razumijevanja jedan dio sirovine cjenovno korigira nije bila jednostavna no pregovorima se došlo do cilja – rekao Jakupčić te dodao da su cijene trupaca povećane i to za hrast lužnjak 9,4% u 2018. i za isti iznos u 2019. godini, hrast kitnjak 4,7% za obje godine te za bukvu i ostale tvrde listače po 2,5% u 2018. i 2019 godini.

– Korekcija cijena je bila potrebna osobito za hrast lužnjak za kojim je velika potražnja. Paradoksalno, u Hrvatskoj je cijena drva godinama bila niska, no umjesto da to potakne razvoj drvne industrije, dogodilo se obratno – dobar dio drvoprerađivača izvozio je poluproizvode, čak i sirovinu. Smatramo da su nove cijene poticajne i smanjuju pritisak na hrast lužnjak čija je proizvodnja ograničena. Finalistima će cijena biti niža i doći će do razvoja drvoprerađivača s višim stupnjem finalizacije, većeg zapošljavanja, povećanja izvoza i očuvanja ruralnog kraja – istaknuo je Jakupčić.

Hrvatske šume i Udruženje drvno-prerađivačke industrije HGK kreću i u brendiranje hrvatskog hrasta lužnjaka, koji je u svijetu cijenjen ali kod nas nije prepoznat.
– Vrijeme je da se hrast lužnjak dovede na mjesto koje mu pripada te mu vrati stara slava – kazao je Jakupčić. (portal.hrsume.hr, Fotografije: portal.hrsume.hr i Kristijan Toplak)

Share Button