Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. prosinca 2017.

U specijaliziranom Hovalovom časopisu, kao jedan od reprezentativnih svjetskih primjera, naveden je Panonski drvni centar kompetencija iz Virovitice

Hovalova rješenja za grijanje, klimatizaciju prostorija i povrat topline koriste se u mnogim prestižnim projektima širom svijeta. Ova tvrtka osnovana u Vaduzu, 1932. godine i danas je lider u rješenjima za grijanje, klimatizaciju, svime što ima veze s toplinom.

U svom časopisu Insights koji je vidljiv u cijelom svijetu gdje Hoval ima otvorene podružnice, izašla je reportaža o našem Panonskom drvnom centru kompetencija, kao reprezentativnom primjeru kako Hovalove ventilacijske jedinice podržavaju principe zelene gradnje, jesu li doista tako učinkovite i koje su prednosti ugrađenih decentraliziranih ventilacijskih jedinica sa sustavom bez kanala.

Tim povodom razgovarali su s Ivanom Filipovićem, direktoricom Panonskog drvnog centra kompetencija u Virovitici – srcu hrvatske drvne industrije i prerade drva, koji zauzima površinu od 1700 m2, a postavljeno Hovalovo rješenje u Virovitici je jedinstveno u ovom dijelu Europe.

Panonski drvni centar kompetencija predstavlja jedan od najznačajnijih EU projekata Virovitičko-podravske županije čija je vrijedan gotovo 45 milijuna kuna, od čega je 99% sredstava osigurano iz bespovratnih europskih fondova. Ovo je zapravo bio prvi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu, čime je i kompleksnost same prijave bila na jednoj višoj razini.
Pri realizaciji projekta poseban naglasak stavljen je na inovativnost i primjenu načela zelene gradnje koju savršeno dočarava jedinstveni zeleni krov, u punom cvatu, na vrhu Panonskog drvnog centra kompetencija. Stoga smo izrazito ponosni da se upravo Hovalove RoofVent RH jedinice nalaze u takvom jednom okruženju.

– Ono što krasi cijelu zgradu i ujedno je jedna od glavnih karakteristika je upravo korištenje obnovljivih izvora energije, npr. sunčeve elektrane isključivo za vlastite potrebe, sustav grijanja koji isto koristi obnovljive izvore te princip zelene gradnje na primjeru “zelenog krova”. Ugrađeni Hovalov sustav daje još jednu dodatnu vrijednost cijeloj ovoj priči. Bez obzira na to što je strojarski element na krovu, u jednom prirodnom zelenom okruženju, odlično se uklopio. Nemamo nikakvih smetnji ni u radu, niti u postizanju koeficijenta energetske učinkovitosti, što nam je važno jer je zgrada niskoenergetska. Što se tiče samog tehničkog rješenja, nije smetnja ili teret korisniku. Sustav je potpuno automatiziran te imate inteligentno rješenje koje korisniku pomaže kod samog upravljanja – podcrtala je Ivana Filipović. (www.vpz.hr, www.hoval.hr)

Share Button