Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

17. prosinca 2017.

Fotogalerija: 26. obljetnica oslobodilačke akcije ”Papuk 91.” uz počast poginulim suborcima iz 136. slatinske brigade

Gradski odbor Hrvatskoga časničkog zbora Slatina prigodom obilježavanja 26. obljetnice oslobodilačke vojnoredarstvene akcije Hrvatske vojske ”Papuk 91.” i oslobođenja okupiranog dijela slatinskoga kraja u subotu, 16. prosinca, organizirali su kombiniranu Moto-pješačku hodnju pravcem djelovanja 3. bataljuna 136. slatinske brigade HV (Slatina-Nova Bukovica-Čojlug-Četekovac-Voćin). U isto vrijeme članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine” i gosti maratonci iz Osijeka, Našica, Josipovca, Antunovca i Podgorja trčali su 11. Memorijalni maraton Četekovac-Voćin.

U odsutnosti bolesnog predsjednika zbora Vlade Međumurca, Moto-pješačku hodnju organizirao je njegov zamjenik Radenko Pavić, koji je prije polaska sudionicima predstavio put i predstojeće aktivnosti. Nakon odavanja počasti kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade, članovi časničkog zbora autobusom su krenuli put Kozica, Nove Bukovice i Mikleuša, da bi zatim postupno nastavili prema Čojligu, Četekovcu, Balincima i Voćinu.

Sudionici ovogodišnje 13. kombinirene Moto-pješačke hodnje odali su počast kod svih spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, kao i ubijenim nedužnim civilima, počevši od N. Bukovice, zatim u Čojlugu i Četekovcu, a na samom ulazu u Voćin kod spomenika četvorici stradalih Voćinčana dočekali su ih načelnik Općine Voćin Predrag Filić, predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković i hrvatski branitelj iz Voćina Ivica Đuzel, gdje su zajedno zapalili svijeće i odali počast poginulima. Dolaskom u centar Voćina učesnici hodnje pričekali su maratonce ”Glasnike istine” i potom su zajedno odali počast kod spomenika Voćinskoj žrtvi, gdje se je prigodnim riječima prisutnima obratio načelnik Filić, naglasivši kako mu je izrazita čast prisustvovati ovom događaju, jer se i na taj način, uz Hodočašće Gospi Voćinskoj, pokazuje da žrtva zvjerski ubijenih 47 mještana Voćina 13. 12. 1991. godine nije bila uzaludna, te kako se nikada ne smije zaboraviti.

Poslije Voćina, učesnici hodnje su se vratili u Četekovac gdje u Mjesnom domu upriličen svečani ručak i dodjela zahvalnica maratoncima, te ostalim koji su pružali logističku potporu u provođenju ovogodišnje hodnje. Također, zahvalnice su uručene i Iliji Nikoliću, izaslaniku slatinskog gradonačelnika Denisa Ostrošića i predsjednika Gradskog vijeća Grada Slatine Daria Vrbasljie, kao i Daliboru Lipovcu, zamjeniku načelnika Općine Mikleuš. Zahvalnice u zajednički uručili zapovjednik Josip Černi i Radenko Pavić.

Prisutnima se je obratio ratni zapovjednik stožerni brigadir Josip Černi

– Ponosno se danas prisjećamo pripadnika 3. bataljuna 136. slatinske brigade, koji je djelovao u prvoj fazi oslobađanja na liniji Četekovac – Čojlug – Humljani – Krasković, a u drugoj fazi smjerom prema Ćeralijama i lageru Sekulinci – rekao je ratni zapovjednik brigade Josip Černi na početku hodnje.

Ratni zapovjednik Černi posebno naglašava da nakon 26 godina sve više dolazi do izražaja djelo koje su slatinski branitelji učinili 1991. godine u osloboditeljskoj operaciji ”Papuk 91.” zajedno s braniteljima Požege, Orahovice, Slatine, Virovitice, Grubišnog Polja, Daruvara i Pakraca, kada smo oslobodili brdski dio terena, sve to zloglasnog uporišta Bučja.

– Na to smo slatinski branitelji i ja kao zapovjednik ponosni i zato svake godine obilježavamo taj put ponosa i slave. To je najviše što u ovom trenutku možemo učiniti za one koji, nažalost, nisu mogli dosanjati oslobođenje i stvaranje samostalne domovine. Zbog 34 poginula branitelja naš je sveti zavjet da ih nikada ne zaboravimo – rekao je ratni zapovjednik Černi.

Osim toga, ”Glasnici istine” istrčali 11. Memorijalni maraton Četekovac-Voćon

– Ovom 11. Memorijalnom utrkom ponovo smo spojili dva mjesta najvećeg stradanja Hrvata u Domovinskom ratu na slatinskom području, Četekovac i Voćin – rekao je kratko predsjednik udruge Pavo Tutenov, ujedno se zahvalivši svima na odličnoj pripremi i ugodnom ozračju.

U memorijalnoj trci ”Glasnika istine” od Četekovca do Voćina trčali su: Pavo Tutenov, Goran Draksler i Željko Nikolić iz Slatine, Ivan Medved iz Kozica, Zlatko Romanović i Dorian Elveđi iz Antunovca, Ivica Lenard iz Josipovca, Tomislav Gall i Siniša Kanis iz Našica, Darko Dolovski iz Dobrovića, Vlatka Lovrenc Poljanac iz Podgorja, Mario Kovač iz Virovitice i Marijan Iža iz Osijeka. (Domovina net, DF; foto Dragutin Fišli)

Share Button