Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

07. prosinca 2017.

Uoči 9. Hodočašća hrvatskih branitelja, vojske i policije Gospi Voćinskoj: Svjedoci stravičnog zločina iz Voćina, održali predavanja osnovnoškolcim

Povodom nadolazećeg 9. Hodočašća hrvatskih branitelja, vojske i policije Gospi Voćinskoj, te 26. obljetnice masakra nad 47-ero civilnih žrtava koje su srbočetnici okrutno pobili 13. prosinca 1991. godine u Voćinu, danas su u OŠ Josipa Kozarca Slatina, OŠ Eugena Kumičića Slatina i OŠ Davorin Trstenjak Čađavica, hrvatski branitelji iz Voćina održali predavanja o žrtvi koju je to papučko mjesto podnijelo za slobodu Hrvatske.

Vrlo emotivna svjedočanstva o svom četveromjesečnom zarobljeništvu u okupiranom Voćinu od strane srbočetnika, masakru nedužnih voćinskih civila, kao i o samom oslobađanju Voćina 13./14. 12. 1991. godine kojeg je provela koordinirano Hrvatska vojska i policija, govorili su Darko Božičković, predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Ogranak Voćin i Ivica Đuzel hrvatski branitelj kojemu su pred očima četnici u mjestu Hum ubili oca. Uz hrvatske branitelje iz Voćina, predavanju je prisustvovao i učitelj povijesti u OŠ Voćin Željko Polić.

Slušajući potresna svjedočanstva, učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola, mogli su saznati pravu istinu o agresoru i svim zvjerstvima koja su počinjena u voćinskom kraju. S osobitom pažnjom pratili su predavanje Ivice Đuzela koji je vrlo slikovito opisao trenutke kada su četnici došli do kuće u kojoj su se skrivali Hrvati iz Huma, te moment kada je pred njegovim očima smaknut njegov otac metkom u glavu iz neposredne blizine.

Plakat Hodočašće-1

Darko Božičković opisao je vrijeme od svog zarobljavanja i sve strahote koje je proživio kao zarobljenik četničkih krvoloka, pa sve do trenutka kada je bio razmijenjen i nastavka svoje borbe na raznim bojištima sve do oslobađanja zapadnog dijela slavonskog bojišta.

”…osjetim da sam povezan za susjeda Krešimira, a on za Franju tako da smo sva trojica bili zajedno povezani i sklupčani u jednom kutu neke prostorije. Boli me cijelo tijelo, glava, leđa od udaraca, ali mi najveću bol zadaju urezane lisice u ruke. Kako se susjed pokuša malo pomaknuti, tako mi se lisice još više urezuju i to mi stvara neprestanu bol. Vani čujem žamor ljudi. Pokušavamo komunicirati među sobom, ali uskoro stiže udarac kundakom uz naredbu da ne pričamo. Ubrzo u prostoriju ulaze neki ljudi, osjetim jak udarac preko leđa, čini mi se s nekim debelim kabelom…” – pričao je Darko učenicima muke koje je proživljavao kao zarobljenik, a koje detaljno s imenima svojih tamničara i krvnika opisuje u svojoj knjizi ”Sretan ili nesretan” koja bi uskoro trebala ugledati svjetlo dana.

Poslije predavanja voćinski su branitelji pozvali učenike, njihove roditelje, učitelje, djelatnike škola i sve ostale na odavanje počasti voćinskoj žrtvi 13. prosinca kada će se održati 9. Hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije Gospi Voćinskoj. Predavanja voćinskih branitelja nastavljaju se u petak u osnovnim školama u Novoj Bukovici i Mikleušu. (Domovina net, DF; foto DF)

Share Button