Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

03. prosinca 2017.

Imao je svoj san 20 godina kojeg je dosanjao: Jozo Marković u središtu Slavonije izgradio je svoje rodno bosansko selo Bilivode koje je potpuno uništeno u ratu

Ispod crnog brka, Jozo Marković, razvukao je osmijeh velik kao kriška lubenice. Uspio je. Ono što je dvadeset godina sanjao, u nedjelju je – dosanjao. U malenom Lugu Gradinskom, u našoj Virovitičko-podravskoj županiji, u Gradini, Jozo je izgradio rodno bosansko selo Bilivode koje je potpuno uništeno u ratu.

Na malenim kućicama, nalaze se imena onih koji su nekada živjeli u njima. Ima ih ukupno 40. Ulice su osvijetljene, a na otvorenju, te paljenju prve adventske svijeće, došlo je „puno svijeta“. Svi su željeli vidjeti to „Jozino čudo“.

Došao je i virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, kao i načelnik Općine Gradina Marko Ajček. Nakon prigodnog programa, uz prigodne molitve i blagoslov župnika Ivana Pofuka i Valentina Furjana, zapaljena je prva adventska svijeća, a ostale će se paliti u nedjeljama koje dolaze.

A svi oni koji žele vidjeti Bilivode, mogu to učiniti svaki dan, jer Jozo Marković, je uz obitelji i sponzore napravio nešto za svoju dušu, ali i sjećanja na rodno selo. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button