Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. studenoga 2017.

Fotogalerija: Martinje na Kladarskom bregu, Suhopolju, Virovitici, Orahovici, Kozicama, Mikleušu, Cabuni, Drokanovom brdu

Povodom vinskog blagdana “Martinja”, Općina Pitomača zajedno sa Turističkom zajednicom općine i udrugama vinogradara, organiziraju tradicionalne “Martinjske hodancije”. Tako je pedesetak ljubitelja dobre kapljice u veseloj povorci pješačilo po Otrovanskom i Aršanjskom bregu gdje su obilazili vinograde. Cilj je bio Kladarski breg gdje je kod kapele sv. Martina održana sveta misa, da bi se odmah potom po križevačkim štatutima održala i ceremonija krštenja mošta u vino.

Martinje je, jedan od najvećih vinarskih blagdana u slavu i čast na sv. Martina, običaj krštenja mošta u Vino. Suhopoljska tvrtka Diba i ove je godine po šesnaesti put za redom za svoje poslovne partnere i prijatelje organizirala proslavu Martinja u svom vinskom podrumu. Ceremoniju krštenja mošta u vino uz svoje vjerne „miništrante“ predvodio je poznati suhopoljski martinjski biskup Darko Čurik. Kum mošta ove je godine bio Virovitičanin Damir Mihaljević – Gašo.

Po svim hrvatskim vinogorjima, pa tako i virovitičkim obilježava se blagdan svetog Martina, uz blagdan svetog Vinka najveći vinogradarski blagdan. Blagdan svetog Martina uz nazočnost mnogobrojnih vinogradara obilježila je i virovitička Udruga vinogradara i voćara Sv. Vinko Virovitica u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Virovitice koja je u sklopu svojih programskih aktivnosti, održala ceremonijal Martinjskog krštenja mošta i tako obilježila ovu vinsku svetkovinu.Tom prigodom vinski biskup Zlatko Barčan sa svojim vjernim “miništrantima” i Martinjskim kumom Milanom Hrnjakom obavio je ceremoniju krštenja mošta u mlado vino ispred podruma obitelji Dvojak u Podgorju.

Kraj ovogodišnje sezone u vinogradima OPG Kiš u Kozicama i OPG Grabar u Mikleušu završio je na dan svetog Martina, tradicionalnim krštenjem mošta u vino. Po prvi put u Kozicama mošt je krstio vrlo iskusni vinski biskup, s tridesetogodišnjim iskustvom, Denis Ostrošić, slatinski gradonačelnik. Kum je bio Marin Kokorić, svima znani ljubitelj prirode i vinograda rodnog mu kraja. Nakon službenog dijela uslijedilo je narodno veselje uz tradicionalna jela i obavezno vino.

U vinogradima u Mikleušu početak je pripao kuharima i glazbenicima a potom je uslijedio svečani ceremonijal. Načelnik Općine Milan Dundović, podržao je ovaj običaj svojom nazočnošću kao što to čini i u drugim aktivnostima od zajedničkog interesa za Općinu Mikleuš.

Kao i svake godine tako je i na blagdan Sv. Martina u Cabuni u župnoj crkvi služena sveta misa na kojoj su vinogradari i podrumari s područja župe Cabuna donijeli svoja mlada vina na blagoslov. Poslije mise je organizirano druženje vinogradara u župnom dvoru uz degustaciju mladih vina.

Po svim hrvatskim vinogorjima obilježava se blagdan jednog od najvećih vinarskih blagdana, Dan svetog Martina ili u narodu popularnije rečeno Martinje. Martinje je tako proslavljeno i u vinskom objektu Damira Kaladića na Drokanovom Brdu iznad Borove, a organizirali su ga vinogradari i vinari iz Gradine.

Udruga vinogradara, vinara i voćara Orahovica svojim je članovima i gostima priredila tradicionalnu Martinjsku zabavu na kojoj, kako je rečeno i zaključeno, vinska priča za ovu jesen dobila svoj vrhunac:
– Najljepše je večeras biti ovdje i nakon napornog rada u vinogradima i podrumima kroz cijelu godinu, nazdraviti s uspjelim i kvalitetnim vinom. Ovaj blagdan svi dugo iščekujemo, a posebno vinari i moram reći da je ova godina za vinogradare i vinare bila jako dobra, grožđe je bilo vrhunske kvalitete iako smo kroz godinu imali vremenskih neprilika. Danas smo i službeno iz mošta dobili mlado vino i ova zabava je poklon svim našim članovima za velik rad i trud koji su uložili da njihovo vino bude na ovako visokoj razini – rekla je tajnica udruge Romi Suk-Barić.

Pristupilo se potom krštenju mošta u mlado vino, a učinio je to vinski biskup Ivan Grgurić:
– Kršteno vino okrijepi nas, dajemo ti preferencijalni glas. Neka ova kapljica vrla, vječito kvasi naša grla. Dan am glava od njega na puca, ne podriguje se i ne štuca. Vino naše svakidašnje, daj nam u ove martinjske dane, i otpusti nam grijehe pijane kako i mi otpuštamo dužnicima našima, vodene gemište birtašima. Daj blagoslov vinskome rodu, otpusti nam dugove za struju i vodu i ne uvedi nas u napast do tuđe snaše, nego izbavi od zla i prazne čaše. Sveti Martine blagoslovi nas, in vino veritas – rekao je u svojoj molitvi između ostalog vinski biskup Grgurić. Na kraju večeri degustirana su sva vina nazočnih proizvođača i zajedničkim zaključkom potvrđene su riječi tajnice Suk-Barić, kako je tekuća vinska godina sjajna, a proizvodi više nego uspjeli.

I Udruga osoba s invaliditetom Virovitica proslavila je Martinje. U Dnevnom boravku Gradskog društva Crvenog križa Virovitica članovi Udruge ugostili su vinskog biskupa Marijana Tomljanovića koji je obavio svečanost krštenja vina.

Proslavu Martinja UOSI je organizirao u sklopu projekta Klub aktiv kojim potiče osobe s invaliditetom na druženje i kreativno izražavanje. U sklopu projekta trenutno provode kreativne radionice izrade božićnih ukrasa na kojima im se pridružuju i druge udruge osoba s invaliditetom. (www.icv.hr, bs, zc, mr, ml, žf, vg)

Share Button