Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

09. studenoga 2017.

Oni imaju sve za lječenje herpesa, reume i „sto“ drugih bolesti: Tomislav Marek zajedno s obitelji pomaže ljudima

Otežano disanje, herpes, hemoroidi i reuma samo su neke od tegoba s kojima se uspješno bore prirodni proizvodi Tomislava Mareka (54) iz Suhopolja. Naime, proizvodnjom ljekovitog bilja počeli su se baviti njegovi roditelji, a nakon što je završio fakultet i konstruirao destilator Tomislav je nastavio tu 30-godišnju obiteljsku tradiciju. Od 1987. bavi se proizvodnjom, doradom i preradom ljekovitog bilja, kao i destilacijom i estrakcijom eteričnih ulja iz ljekovitog bilja. Sve se proizvodi u Hrvatskoj, odnosno u Slavoniji, a proizvodi su potpuno prirodni i kontrolirani u Hrvatskom zavodu za kontrolu lijekova.

Osim proizvodnje Tomislav Marek je od roditelja preuzeo i ime tvrtke pa se i danas zove Melisa, prema biljci s cijelim nizom blagotvornih djelovanja na organizam. Kozmetika s posebnom namjenom, kako je registrirana u Ministarstvu zdravlja, kod obitelji Marek nalazi se u obliku Inhabola, Herpola, Bronhala, Reumafixa i Hemorola.

– Imamo 5 finalnih proizvoda koji su prošli najstrože kontrole, dobili svu potrebnu dokumentaciju. Radimo kontrolu svake ulazne sirovine i proizvoda – govori Marek, objašnjavajući da je za potpunu ispravnost finalnog proizvoda potrebna provjera ljekovitog bilja i svake serije proizvodnje eteričnih ulja. Dakle, ni jedno eterično ulje se ne može upotrijebiti ako ne prođe kontrolu, a u Melisi ih proizvode čak 28. Sjedište tvrtke je u Suhopolju gdje se nalazi objekt prilagođen laboratorijskim uvjetima proizvodnje, a budući da je za ovakvu ekološku proizvodnju potrebno mnogo više, u Orešcu se nalazi destilator, veliko skladište i dvije sušare u kojoj se strogo provode propisi koji prema nikotinskoj direktivi ne dozvoljavaju ni trag tog kemijskog spoja. Tu je i više od 20 priključaka i traktori koji obrađuju do 10 hektara zemlje koja mora biti izolirana od zaštitnih sredstva koja koriste drugi poljoprivrednici.

Većina, odnosno 90 posto zemlje je na otvorenom, a ostatak u plasteničkoj proizvodnji. No, koliko je zapravo zahtjevna ta obiteljska ekološka proizvodnja, najbolje govori podatak da na jednom hektaru metvice ima posla kao na 15-ak hektara pšenice. Godišnje naprave desetke tisuća proizvoda, a uz troje stalno zaposlenih u sezoni zbog znatnog povećanja posla dodatno zapošljavaju radnike.

– Destilaciju pojedinih bilja radimo već u travnju pa do kasno u jesen, a nešto radimo i sa samoniklim ljekovitim biljem – kaže Marek te ističe da je ove godine kvaliteta metvičinog ulja bila savršena, kao i melisa od koje rade ekstrakt.

– Ova godina je bila s puno sunca, a to nam je odgovaralo jer nama nije bitna masa već učinak – dodaje. No, kakvo je zapravo djelovanje tih proizvoda?

– To je jedini proizvod koji snizi temperaturu upalnog mjesta, a pojača cirkulaciju – objašnjava Marek, jedan od rijetkih proizvođača ove vrste prirodnih finalnih proizvoda u Hrvatskoj. No, ljekovito bilje, kaže, nije svemoguće.

marek zena

– Jako dobro surađujemo sa standardnom medicinom, nemamo ništa protiv takve vrste liječenja, ali dok god je čovjek u mogućnosti koristiti prirodno, neka koristi i to je naš moto – naglašava Marek. Dodaje da njihovi proizvodi djeluju protuupalno te bolovi prestaju u roku od 3 do 10 minuta.

– Niti jedan naš proizvod nije analgetik. On ne služi za ublažavanje bolova već djeluje protuupalno te pomaže u obnovi stanica zbog čega prestaju bolovi – ističe.

Uz brojne kontrole, prije svega zemljišta, sirovina i samog proizvoda, tu je i kontrola ambalaže.

– Naš proizvod dolazi u aluminijskoj tubi koja je obložena lakom i koja može izdržati 196 Celzijevih stupnjeva bez promjene – kaže Marek govoreći o važnosti čuvanja proizvoda. Pritom ističe i mogućnost da ljekovita bilja mogu biti i štetna.

– Pojedina eterična ulja i mješavine moraju stajati od 4 do 8 mjeseci da bi se mogla upotrebljavati, jer bi u protivnom mogla biti agresivna. Ljudi misle da ljekovito bilje nije štetno, no nije tako – kaže Marek upućujući na dijagrame i pravilnike po kojima se pojedine ljekovite biljke smiju koristiti.

Tvrtka Melisa u pripremanju ljekovitih preparata koristi ljekovito bilje koje uzgajaju na vlastitim poljoprivrednim površinama, a tijekom uzgoja ne koriste kemijska sredstva. Osim u Suhopolju, gdje je i sjedište tvrtke, ovi proizvodi mogu se pronaći u ljekarnama u svim većim hrvatskim gradovima. Kapi i masti ili kreme olakšavaju bolove i pomažu u liječenju reume, išijasa, hemoroida, herpesa, kao i glavobolje, zubobolje, bolova u kralježnici, problema s dišnim putevima ili kod sportskih ozljeda. Cijenom nastoje biti što pristupačniji svima, iako bi proizvod trebao imati veću vrijednost.

– Vrijednost rada i truda uloženog u proizvode puno je veća od cijene, no kada bi cijena bila realna, onda ga ne bi mogli kupiti svi, a osobito umirovljenici kojima su najčešće potrebni – skromno kaže Tomislav Marek. (www.icv.hr, žđ)

Share Button