Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

13. listopada 2017.

Pitomačanka na čelu reprezentacije: Znate li da je naša Andreja Giba kapetanica Hrvatske i očekuje ju nastup na Europskom prvenstvu

Od 4. do 12. studenog Poreč će biti stjecište najboljih odbojkaških reprezentacija Starog kontinenta u sjedećoj odbojci. Nastupit će 13 muških i 9 ženskih reprezentacija, a među njima i Hrvatska. I baš tu dolazimo do jedne zanimljivosti. Naša Pitomačanka, Andreja Giba, kapetanica je reprezentacije Hrvatske u sjedećoj odbojci.

Za ovo prvenstvo naša reprezentacija je odradila 13 ciklusa priprema i dat će sve od sebe da ostvari što bolji rezultat i plasman na nadolazeće Svjetsko prvenstvo. Prije puta na završne pripreme u Poreč, porazgovarali smo s kapetanicom nacionalne vrste Andrejom Gibom.

Iza vas je puno odigranih turnira, priprema i treninga. Smatrate li kako ste spremni za izazove i koja su vaša očekivanja u Poreču?

– Kroz čitavi ciklus priprema odradile smo puno zajedničkih treninga, prijateljskih utakmica, puno rada na sebi i dizanja forme. Nedavno samo odigrale turnir u Mađarskoj na kojem smo zauzele 4. mjesto. Igrale smo protiv ekipa s kojima ćemo se sastati i u grupi na Europskom prvenstvu (Slovenija, Mađarska i Finska i na tom turniru smo pokazale da smo tik uz reprezentacije koje puno duže postoje, igraju i treniraju od nas. Krajem listopada putujemo na završne pripreme u Poreč gdje ćemo do samog Europskog trenirati i uigravati se da što spremnije uđemo na teren i pokažemo što znamo.

Možete li poručiti hrvatskoj javnosti što od vas možemo očekivati na Europskom prvenstvu?

– Hrvatska ženska reprezentacija do sad je sudjelovala na dva europska prvenstva. U Poljskoj 2013. smo zauzele 9. mjesto i Sloveniji 2015. smo bile 8. Sada nam je želja napraviti dodatni iskorak. Za ovo prvenstvo odradile smo 13 ciklusa priprema, dat ćemo sve od sebe da ostvarimo što bolji rezultat i plasman na Svjetsko prvenstvo. Ako uspijemo nakon prvenstva privući nove mlade ljude, što muške, što ženske, osnovati koji novi klub sjedeće odbojke već smo puno napravili za ovaj sport u Hrvatskoj.

Zašto sjedeća odbojka? Koliko godina ste već u sportu i kakav je osjećaj biti kapetanica nacionalne vrste?

– Priča o sjedećoj odbojci je zapravo zanimljiva, ali i sudbinska. Osjećala sam da je, s obzirom na invaliditet, mojem tijelu potrebna neka fizička aktivnost. Do tad se nisam bavila sportom, nisam čak ni tjelesni u školi vježbala i htjela sam ojačati svoje mišiće zbog svog zdravlja. U tim danima na ulici sam se slučajno susrela s bivšim predsjednikom Hrvatskog saveza sjedeće odbojke, gospodinom Milom Ćorlukom koji je započeo priču o sjedećoj odbojci. Ostavio mi je kontakt i na jesen kad je počela sezona treninga došla sam vidjeti što je to. Jedan trening je bio dovoljan da sjednem na pod, ostanem i zaigram. Nisam ni znala da sam sportski tip. Od tad je prošlo točno 5 godina i dan danas s istim veseljem odlazim na treninge i utakmice. Kapetan sam tima od prvih službeno odigranih utakmica reprezentacije koje smo odigrale u Sloveniji protiv reprezentacija Slovenije i Nizozemske. Čast mi je i zadovoljstvo što sam pozvana u nacionalni tim kao igrač, a onda i kapetan tima.

Može li se od sjedeće odbojke živjeti u Hrvatskoj? Kakva je situacija s našim najboljim igračicama – imaju li angažman u klubovima?

– Nažalost u Hrvatskoj se ne može živjeti od sjedeće odbojke. Bilo koji sport osoba s invaliditetom još uvijek kod nas nije toliko popularan da bi bio primarna stvar kojom se bavimo u životu i od čega živimo. Smatram da sportaši s invaliditetom postižu zavidne rezultate, međutim još uvijek se premalo izdvaja za sve sportove, pa i za sjedeću odbojku. U Hrvatskoj ne postoji ženski klub tako da su sve reprezentativke članice muškog matičnog kluba. U nekim klubovima djevojke igraju više, u nekima manje. Osobno sam članica SDI Hrabri iz Zagreba i unazad nekoliko godina aktivno igram za svoj klub ravnopravno s muškim kolegama. Imamo odličnog trenera, prvi izbornik ženske reprezentacije, koji i dalje ulaže veliki trud u nas. S obzirom na to da najviše reprezentativki dolazi iz Zagreba želja nam je da se i oformi prvi ženski klub u sjedećoj odbojci. (www.hpo.hr, Fotografije: Facebook)

Share Button