Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. listopada 2017.

U Torunu se održava VI. Forum poljskih i hrvatskih regija na kojem sudjeluje i virovitičko-podravski župan Igor Andrović

U Torunu je u četvrtak otvoren šesti po redu Forum poljskih i hrvatskih regija koji okuplja predstavnike regionalne samouprave i gospodarstvenike s ciljem razmjene iskustva i uspješne suradnje u budućnosti, a među njima je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je održao predavanje na temu “Prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske” s primjerima projekata Virovitičko-podravske županije.

– Drago mi je da smo se i šestu godinu zaredom okupili kako bi razmijenili svoja iskustva, porazgovarali o važnim temama, a što je najvažnije, donijeli neka rješenja i preporuke kako bi jedinice lokalne i regionalne samouprave osnažile svoju ulogu nositelja razvoja Poljske i Hrvatske, a samim time i Europe – obratio se okupljenima Goran Pauk, šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Ovogodišnji domaćin, maršalek kujawsko-pomorskog vojvodstva Piotr Calbecki otvorio je forum:
– Poljska i Hrvatska su zemlje koje se jako dobro razumiju i koje se suočavaju sa sličnim prilikama i izazovima. Uspješna regionalna politika unutar zemlje, a osobito van njenih okvira, otvara nove mogućnosti u kreiranju i provedbi kulturnih, gospodarskih, političkih i drugih važnih komponenata politike Europske unije.
Naglasio je i da će ova suradnja biti pokazatelj jesmo li na dobrom putu, a kao jednu od važnijih tema ovog susreta istaknuo je novu perspektivu financiranja nakon 2020. godine.

Maršalek zapadno-pomorskog vojvodstva i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Olgierd Geblewicz istaknuo je upravo grad Torun kao posebno mjesto susreta s obzirom da se radi o gradu u kojem prošlost susreće sadašnjost i gradu koji je pravi primjer razvitka uz pomoć fondova Europske unije.
– Prošlo je šest godina otkad je Jacek Protas, sadašnji potpredsjednik Odbora za lokalnu i područnu samoupravu i regionalnu politiku u Sejmu Republike Poljske, a tadašnji maršalek mazovjeckog vojvodstva, prvi puta pozvao predstavnike hrvatskih županija kako bi razgovarali o kreiranju zajedničkih politika. Na početku smo se osjećali kao starija braća koja pomažu Hrvatskoj. Danas stremimo istom cilju – snažnoj i zajedničkoj Europi, gledanu kroz široku perspektivu koja uključuje izgradnju infrastrukture, revitalizaciju, poticanje agroturizma i mnogih drugih područja“.

Jacek Protas je kao jedan od inicijatora poljsko-hrvatskog prijateljstva istaknuo da mu je drago jer Hrvatska i danas aktualno sudjeluje u raspravi o EU politikama nakon 2020.:
– Važno je da se zemlje u razvoju poput Poljske i Hrvatske nastave povezivati i napredovati. Hrvatska bi trebala valorizirati jadransku dimenziju te povezati turizam sa svim gospodarskim granama. Samo je ove godine Hrvatsku posjetilo 800 000 poljskih turista – istaknula je Andrea Bekić, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Poljskoj.

Jedan od poljskih primjera dobre prakse je i korištenje integriranih teritorijalnih ulaganja kako bi se ostvario stabilan i ravnomjeran rast svih regija, o čemu će biti govora u narednim danima Foruma.

Suradnjom vojvodstava i županija do zajedničke Europe bez nejednakosti

Rasprava o važnim odrednicama ravnomjernog gospodarskog razvoja jedinica lokalne i regionalne samouprave nastavljena je i u petak, 13. listopada na VI. Forumu poljskih i hrvatskih regija.

„S obzirom na sve veći broj poljskih turista koji ljeti posjećuju Republiku Hrvatsku, mislim da je pravo vrijeme za otvaranje rasprave o javno-privatnom partnerstvu. Ono je uobičajena praksa u EU koju, nažalost, poljske jedinice lokalne i područne samouprave nisu uspjele realizirati do kraja, međutim smatram da treba inzistirati na njegovu razvijanju“, uvodno je rekao Marek Mazur, predsjednik Skupštine lodzkog vojvodstva.

Pawel Lisowski, ravnatelj uprave za suradnju s jedinicama lokalne i regionalne samouprave Banke za državno gospodarstvo istaknuo je da lokalnu i regionalnu samoupravu treba poticati na pristupanje takvom partnerstvu jer se uz pomoć kapitala poduzetnika može postići gospodarski rast. Naveo je i da u Poljskoj općine i gradovi uspješno rade na razvoju vojvodstava upravo zahvaljujući projektima javno-privatnog partnerstva, naglasivši da će za lokalne subjekte upravo infrastruktura odrediti daljnji razvoj.

Izgradnja ekosustava poduzetništva još je jedna komponenta gospodarskog razvitka i uspješne teritorijalne suradnje. Uključivanje hrvatskih prometnih pravaca u europske prometne pravce doprinijet će povezivanju poljsko-hrvatskog gospodarstva i infrastrukture. U ovome kontekstu bilo je govora o prometnom koridoru Baltik – Jadran, koji bi, osim integralne prometne povezanosti, trebao omogućiti i najkraći put između luka Szczecin i Rijeke.

Svakim se susretom poljskih vojvodstava i hrvatskih županija otvaraju nova pitanja, ali i prilike jedinicama regionalne samouprave da utječu na političke i gospodarske procese koji vode stvaranju zajedničke Europe lišene nejednakosti.

Forum se održava pod svečanim pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Ministarstva razvoja Republike Poljske, Hrvatskoga sabora, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Hrvatske gospodarske komore.

Organizatori su Savez Vojvodstava Republike Poljske, Hrvatska zajednica županija, Ured maršaleka kujawsko-pomorskog vojvodstva i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Poljskoj. (www.hrvzz.hr, Fotografije: www.biuroprasowe.kujawsko-pomorskie.pl)

Share Button