Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. listopada 2017.

Ima samo 14 godina a njene skulpture su se mogle vidjeti u Zagrebu i Sloveniji: Od drveta je izradila Eiffelov toranj, kao i St. Mary Axe zgradu u Londonu

Svestrano talentirana 14-godišnja Ela Felendeš iz Zdenaca od malih je nogu pokazivala dar za crtanje i slikanje. Djevojka zlatnih ruku odvažila se i na rad u drvu i drugim materijalima i oduševila. A u svemu što radi jednako uživa, sve radi s osmijehom i voljom.
– Odmalena sam nešto crtala, slikala, i to je sve podosta dobro ispadalo. Kada sam imala devet godina, to je bilo 2012., krenula sam na prve radionice umjetnina u drvu koje je vodio poznati umjetnik Mato Tijardović iz kiparske kolonije Ernestinovo i pokušala raditi. Iskiparila sam svoje ime u hrastu, što je gospodinu Tijardoviću bilo jako zanimljivo jer je hrast iznimno teško drvo za rad. Odmah sam to zavoljela i svake godine dolazila na radionice i kolonije, radila u više vrsta drva i tada su me umjetnici iz Ernestinova pozvali na njihovu tradicionalnu, dječju, međunarodnu koloniju u Ernestinovo. To je najjača kolonija u Hrvatskoj za djecu i mlade, na kojoj su sudionici iz cijele Hrvatske i mnogih zemalja Europe. To je bilo posebno iskustvo, upoznala sam puno prijatelja i ljudi koji kao ja uživaju u ovom poslu. Jako sam ponosna što sam tamo bila jer to je za one koji se bave kiparstvom u drvu velika čast. Na kraju te radionice svi smo dobili pohvalnice i pozvani smo na sudjelovanje i iduće godine. Meni su rekli da mogu dolaziti stalno, dok god želim, i odlučila sam da ću biti dio radionice dokle god budem mogla. Uživala sam tamo u svakom trenutku, izradila sam Eiffelov toranj, St. Mary Axe zgradu u Londonu i vjetrenjaču, koja je išla na izložbe u Zagreb, Srbiju, Sloveniju – priča Ela te dodaje da nije problem raditi u drvu.

– Dakle, umjetnina u drvu izrađuje se s pomoću dlijeta i bata, i važno je imati dobro drvo. Najlakše je raditi u lipi, a najteže u hrastu. Prvi je korak nacrtati neku konturu prema kojoj se rezbari, ja sama sebi crtam oblike koje ću raditi. Naravno da je potrebna i snaga u rukama, posebno ako se radi u hrastu, ali ja uvijek volim reći ako to voliš, kao i bilo što drugo u životu, ništa nije teško – pojašnjava.

Elina majka Vesna oduševljena je kćerinim talentima i voljom kada se nečega prihvati.
– Presretna sam što je aktivna, što stalno nešto pokušava i ne staje. Okušala se u trčanju i tu je ostvarila zapažene uspjehe, uključi se u svaku aktivnost u našem mjestu, evo sada skuplja ekipu za natjecanje Crvenog križa u školi. Neka uživa, a poslije ćemo vidjeti što će odabrati – kaže mama Vesna.

O Elinu talentu govorio je na kiparskoj radionici u drvu u Zdencima i umjetnik Mato Tijardović, naglasivši da takav talent dugo nije vidio i da se nada kako će ustrajati.

Ela se bavi i slikarstvom, izradom predmeta i umjetnina od svih materijala. Posebno je izražen njezin talent za slikanje.
– Zapravo sve volim jednako. Nemam atelijer ili neku radionicu, sve čime se bavim radim u svojoj sobi. Naravno, kada radim u drvu, to je uglavnom po radionicama, a kada sam kod kuće, onda vani. Slikati sam počela slučajno, uzela olovku u ruke, pokušala nešto skicirati i svidjelo mi se. Potom sam pokušala raditi pastel, koji danas najviše volim, ulje na platnu i kartonu, kreda, olovka, sve zapravo pokušavam pomalo. Velika mi je želja upisati likovnu akademiju, ali polako, tek sam prvi razred gimnazije, ima još vremena, zasad je sve još samo hobi – kaže uvijek nasmijana Ela. (www.glas-slavonije.hr, Vladimir Grgurić)

Share Button