Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

09. rujna 2017.

Fotogalerija: U Slatini obilježen Svjetski dan prve pomoći, tema je bila – nesreće u domaćinstvu

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći, članovi Gradskog društva Crvenog križa Slatina, za tu prigodu građanima su na slatinskom Trgu sv. Josipa prikazali potencijalne nesreće koje se događaju u domaćinstvima, te postupak pružanja prve pomoći u takvim situacijama.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana prve pomoći su nesreće u domaćinstvu koje se odnose na sve iznenadne i neočekivane događaje, a koji se mogu dogoditi kod kuće ili u neposrednoj okolici, te uzrokovati ozljede ili smrt.

Domove ljudi doživljavaju kao sigurna mjesta, ali upravo se u njima događa oko 80 posto svih nesreća i to najviše u prostoru dnevnog boravka. Najčešće nesreće koje se događaju u domaćinstvu su padovi, gušenja, udari struje, trovanja, utapanja, srčani udari, opekline, gubitak svijesti…

Većina nesreća u domaćinstvu može se izbjeći poduzimanjem osnovnih sigurnosnih mjera opreza, ali i poznavanjem postupaka prve pomoći. Upravo prva pomoć početni je korak u poduzimanju učinkovite i brze akcije koja pomaže smanjiti ozbiljne ozljede i poboljšati šanse za preživljavanje.

Zajedno sa svojim društvima, Hrvatski Crveni križ Svjetski dan prve pomoći obilježio je diljem Hrvatske prigodnim aktivnostima, od kojih je bila i ova održana u Slatini. Edukaciju o pružanju prve pomoći unesrećenima vodili su Miroslav Venus, Vladimir Jelenčić i Ljiljana Peretin. (Domovina net; DF)

Share Button