Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. rujna 2017.

Obnavlja se unutrašnjost Župne crkve sv. Josipa u Slatini u kojoj će se postaviti novi pod i izolacija, kraj radova bit će na 100-ti rođendan

Obnavlja se Župna crkva sv. Josipa u Slatini, koja će 2019. godine proslaviti 100-ti rođendan. Naime, nakon osnivanja Odbora za gradnju župne crkve u Slatini (1880. godine) i brojnih aktivnosti i pokušaja, prvu konkretnu akciju gradnje crkve pokrenuo je 1908. godine nadšumar Rudolf Kolibaš, koji je upravo zbog zasluga za gradnju crkve sljedeće godine odlikovan papinskim redom Pro ecclesia et Pontifice.

Župa od 1919.
Temeljni kamen posvećen je 15. listopada 1911., a gradnja crkve na zemljištu koje je darovao knez Schaumburg-Lippe trajala je dvije godine. Tada je Slatina bila još u sastavu Župe sv. Barbare u Sladojevcima, da bi slatinska Župa sv. Josipa bila osnovana 1919. godine. Nakon što je 2011. godine obilježena stota obljetnica posvećenja temeljnog kamena i 2013. godine stota obljetnica posvećenja novoizgrađene crkve, 2019. godine bit će posebno svečano obilježena i stota obljetnica osnivanja Župe sv. Josipa.

Stogodišnja slatinska ljepotica pretrpjela je dva svjetska i Domovinski rat, brojne društvene promjene i vremenske nepogode. Ali sve to ostavilo je traga na sakralnoj građevini koja je svojevrsni simbol i ukras grada. Nakon toliko godina, kompletno krovište bilo je u vrlo lošem stanju, prokišnjavalo je na više mjesta, što je vidljivo na stropu i pojedinim dijelovima unutrašnjosti crkve. Temelji i zidovi bez izolacije povlačili su vlagu iz zemlje i trebalo je pristupiti temeljitoj obnovi toga vrijednog zdanja.

Obnova je započela 2015. godine, kada je kompletno promijenjeno krovište i stavljena krovna izolacija, da bi se nakon toga pristupilo rješavanju problema vlage, a sve u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Požegi pri Ministarstvu kulture. Lošem stanju građevine doprinijela je kapilarna vlaga, koja je ponegdje dosegnula i dva metra visine. Zato je načinjen drenažni sustav oko crkve, a potom se pristupilo i sanaciji vlage iznutra. Na temelju mišljenja stručnjaka, trebalo je načiniti unutarnji drenažni sustav i spojiti ga na vanjsku drenažu kako bi se prekinuo dotok vlage, ali to je značilo dizanje poda i kopanje crkve u dubinu i postavljanje toplinske i hidroizolacije.

I podno grijanje
– Kad se već sve to radilo, bilo je šteta u jedan takav objekt ne staviti i podno grijanje – ispričao nam je župnik vlč. Dragan Hrgić.
Tako radovi na unutrašnjosti crkve obuhvaćaju sanaciju kapilarne vlage, kompletno novi pod, dvostruku izolaciju i obijanje zidova prema propisima građevinske struke, nešto iznad visine vlage. Zidovi ostaju obijeni godinu dana kako bi se potpuno isušili, a svaki mjesec dolaze stručnjaci i mjere koliko se vlaga isušuje i spušta. Postavljene su cijevi za podno grijanje, koje će funkcionirati na sustav dizalice topline, postavljena je i betonska glazura, a na nju ide kamen, koji je morao odobriti Konzervatorski odjel.

Svim dosadašnjim radovima zgrada crkve spašena je od daljnjeg propadanja, ali slijedi još i kompletna restauracija zidova i freski, što znači da će se crkvi vratiti oblik identičan nekadašnjem, a potom će biti obnovljeni vitraji s izolacijskim staklima i vanjski zidovi crkve. To će biti zamjena cigala koje su uništene višegodišnjom vlagom te bojenje betonskih i kamenih dijelova.

Među preostalim investicijama računa se na obnovu vrijednih orgulja, nabavu namještaja za sakristiju i postavljanje križnog puta uz novu stazu oko crkve. – Jedna od postaja bit će posvećena poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima 136. slatinske brigade. Tako će do 2019. godine biti kompletirana obnova crkve i Župa će dostojno proslaviti sto godina svoga postojanja – kaže župnik Hrgić.
Vrijednost radova 1,2 milijuna kuna.

Obnova župne crkve sv. Josipa, zgrade duge 38 i široke 17 metara, sa zvonikom visokim 52 metra, financira se isključivo darovima vjernika, slatinskih obrtnika i poduzetnika, a ove godine u obnovu se uključilo i Ministarstvo kulture. Vrijednost sadašnje faze radova postavljanja podne izolacije i unutarnjih radova iznosi 1,2 milijuna kuna.(Petar Žarković-Glas Slavonije)

Share Button