Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

07. rujna 2017.

Od početka ovog tjedna: Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole možete podnijeti i elektroničkim putem

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar uprave Lovro Kuščević te predstavnici Agencije za komercijalnu djelatnost, Financijske agencije i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, predstavili su danas novi e-uslugu podnošenja zahtjeva za vozačku dozvolu.

Naime, od 4. rujna zahtjev za novu vozačku dozvolu može se podnijeti i preko sustava e-Građani. Da bi mogli elektroničkim putem podnijeti zahtjev, građani moraju imati elektroničku osobnu iskaznicu s potpisnim certifikatom.

Građanin će kroz sustav e-Građani uz zahtjev dostaviti skenirane isprave koje mora priložiti u postupku podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole (uvjerenje o položenom vozačkom ispitu, zdravstveno uvjerenje), a fotografija i potpis podnositelja zahtjeva će se preuzimati iz Informacijskog sustava MUP-a.

Podnositelj zahtjeva moći će izabrati način dostave izrađene vozačke dozvole: preuzimanje u policijskoj upravi ili postaji prema kojoj je uputio elektronički zahtjev za izdavanje vozačke dozvole ili dostava na adresu prebivališta ili boravišta putem dostavne službe.

Predaja elektroničkog zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole kroz sustav e-Građani moguće je samo za izdavanje vozačke dozvole u redovnom postupku. Izmjenama Pravilnika o vozačkim dozvolama propisane su i nove dimenzije fotografija koje sada iznose 35 x45 mm umjesto dosadašnjih 3 x 3,5 cm.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je kako se ovime postiže zajednički cilj MUP-a i građana, a to je rješavanje gužvi na šalterima. Ministar uprave Lovro Kuščević kazao je da Vlada intenzivno provodi projekt digitalizacije uprave. Najavio je da će do kraja godine u sustav e-Građani biti puštena i usluga e-Novorođenče. Sustav e-Građani trenutno koristi oko 500.000 korisnika. (vlada.gov.hr, Fotografija: Ilustracija)

Share Button