Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

06. rujna 2017.

Osigurano dodatnih 231 milijuna kuna za pripremu i provedbu projekata gradova i županija

U Zagrebu je održan mjesečni sastanak ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sa županima i regionalnim koordinatorima.

Tijekom sastanka, predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavili su aktivnosti vezane uz izradu paketa novih zakona u ingerenciji Ministarstva, natječaje u tijeku kao i planirane aktivnosti. Ministrica Žalac, u svojem je pozdravnom obraćanju izvijestila okupljene župane i regionalne koordinatore o dodatnih 231 milijuna kuna namjenskih sredstava koje je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osiguralo u okviru Fonda za regionalni razvoj te kojima će biti sufinancirani projekti koje nije moguće financirati sredstvima iz fondova Europske unije.

  • Veseli me što Vam danas ovdje mogu reći da je objavljen Poziv za dostavu zahtjeva za sufinanciranje po Programu podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u osnovnim i srednjim školama za koji je osigurano 40 milijuna kuna. Ovaj je program naš odgovor na loše programiranje operativnih programa koji ne reflektiraju razvojne prioritete lokalne i područne razine – istaknula je ministrica Žalac i pojasnila da će se spomenutim sredstvima sufinancirati izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija, adaptacija i opremanje školskih objekata.

Osim toga, ministrica je najavila i potpisivanje Sporazuma s regionalnim koordinatorima kojim će se urediti međusobna prava i obveze u procesu izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i pripreme zalihe lokalnih razvojnih projekata. Za spomenute aktivnosti na kojima će regionalni koordinatori surađivati s Ministarstvom, osiguran je 21 milijun kuna te će svakom regionalnom koordinatoru biti dodijeljeno milijun kuna.

zajednica zupanija 1

Još jedan novi Program koji je ministrica najavila je Program pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova u okviru kojeg je osigurano 120 milijuna kuna kroz 3 proračunske godine.

  • Iznimno je važno da već sada krenemo s pripremama za iduće financijsko razdoblje kako bismo imali što više projekata spremnih za prijavu na sufinanciranje iz fondova Europske unije – rekla je ministrica te istaknula da će spomenuta sredstva ubrzati provedbu i apsorpciju sredstava koja su na raspolaganju Republici Hrvatskoj, a Poziv na dostavu projektnih prijedloga bit će objavljen 15. rujna 2017.

Konačno, županima i regionalnim koordinatorima ministrica je najavila i dodjelu dodatnih 50 milijuna kuna za one najugroženije županije i jedinice lokalne samouprave, u cilju smanjivanja zaostajanja i razlika u razvoju putem Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju.

Ispred župana i predstavnika regionalnih koordinatorima, uvodno se obratio i predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Goran Pauk koji je izrazio veliko zadovoljstvo komunikacijom jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave s ministarstvom.

  • Svi s terena, regionalni koordinatori i razvojne agencije, uključeni su u procese izrade zakona. Konačno se doista osjećamo kao čimbenici politike regionalnoga razvoja, ne samo u provedbi već i u njezinu stvaranju –  naglasio je župan Pauk. (www.razvoj.gov.hr)
Share Button