Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

06. rujna 2017.

Nakon 6 godina od početka radova: Ministar poljoprivrde Tomislav Tolušić pustio u rad Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška

Kod crpne stanice u Vaškoj održana je svečanost otvaranja Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška zahvaljujući kojemu će poljoprivrednici s ovog područja iz rijeke Drave ubuduće moći natapati 1.260 hektara plodene slavonske zemlje.

Uz ministra poljoprivrede Tomislava Tolušić, domaćine, načelnika Općine Sopje Berislava Androša, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, nazočili i: saborski zastupnici Josip Đakić i Tomislav Žagar, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i mnogi drugi. Riječ je o jednom je od najznačajnijih projekata Virovitičko-podravske županije ukupne vrijednosti oko 81 i pol milijuna kuna. Inače, generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković je prilikom otvorenja istaknuo.
– Voda se zahvaća iz rijeke Drave, 900 litara u sekundi, a na ovom području je razvučeno 40 kilometara vodovodne mreže s 300 priključaka.

Borba za provedbu ovog projekta trajala je dugi niz godina, a za Virovitičko-podravsku županiju, jednu od najvećih županija po obradivim površinama u Hrvatskoj od iznimnog je značaja jer će se time stati na kraj katastrofalnim štetama od suša, te će se uvelike pridonijeti povećanju poljoprivrednih prinosa i konačnoj kvaliteti proizvoda vrijednih poljoprivrednika.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuo je kako županija neće stati na ovom projektu te da već ima spremne nove projekte navodnjavanja (ugovori za Novi Gradac – Detkovac i Đolta već su potpisani, a slijede: Lukač, Đolta II. i Kapinci Vaška II.). Osim toga, virovitičko-podravski župan Igor Andrović je u prigodi otvorenja Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška rekao.
– Nakon gotovo 12 godina, i uz puno problema koji su se događali, možemo biti sretni da je otvoren sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška. Budući korisnici imat će dovoljno vremena da do proljeća nabave potrebnu opremu i počnu s navodnjavanjem. Virovitičko-podravska županija će budućim korisnicama pokriti troškove održavanja ili će to biti neka simbolična cijena za prve dvije godine. Važno nam je da se korisnici upoznaju sa sustavom i vide njegove prednosti pri korištenju.

, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić naglasio je kako će se zalagati da se svim korisnicima sustava navodnjavanja prve dvije godine omogući besplatno korištenje sustava te da im se po povoljnim uvjetima omogući kupnja opreme za korištenje sustava.

– Programom ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. za projekte navodnjavanja rezervirano je 750 milijuna kuna. Tako su nedavno s pet županija potpisani ugovori o izgradnji devet sustava navodnjavanja kojima će ukupno biti obuhvaćeno više od 3.600 hektara poljoprivrednog zemljišta, a ukupna vrijednost tih ulaganja iznosi gotovo 363 milijuna kuna. Visina potpore u rasponu je od 150.000 do 15.000.000 eura i što je najvažnije – intenzitet ove potpore iznosi do 100 posto vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova pojedinog projekta – izjavio je ministar Tomislav Tolušić te dodao.

– Ministarstvo radi na modelu sufinanciranja nabavke opreme za navodnjavanje za poljoprivrednike koji se žele priključiti javnim sustavima navodnjavanja. Bit će moguće sufinanciranje od 50 pa čak do 70% prihvatljivih troškova. Naravno, bit ćemo uspješni u iskorištenju sustava za navodnjavanje samo ako se naši poljoprpivrednici okrenu visokodohodovnim kulturama pogodnim za navodnjavanje. Ratarske kulture ovdje možemo zaboraviti. Savjetodavna služba i stručnjaci Ministarstva na raspolaganju su poljoprivrednicima kako bi im pomogli osmisliti i provesti promjenu kultura na navodnjavanim površinama.

Nakon svečanosti puštanja u rad Sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška župan Igor Andrović i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisali su ugovor o tzv. komisionom vođenju projekta programa izgradnje sustava javnog navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac i sustava navodnjavanja i odvodnje Đolta. Potpisivanjem tih ugovora vrijednosti 55 milijuna kuna počinje novo razdoblje u razvoju poljoprivrede Virovitičko-podravske županije.

 

Share Button