Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

11. kolovoza 2017.

Na mjestu pogibije Stjepana Mlakara, kod Spomen obilježja na cesti Humljani – Pušina, održana je 26. obljetnica sjećanja na ovog poginulog hrvatskog policajca

U organizaciji HVIDR-e Orahovica, na mjestu pogibije Stjepana Mlakara, kod Spomen obilježja na cesti Humljani – Pušina, održana je 26. obljetnica sjećanja na ovog poginulog hrvatskog policajca.

Stjepan Mlakar je zadobivši 23 prostrjelne rane poginuo za vrijeme rutinske ophodnje, kada su na njega, iz zasjede zapucali pobunjeni Srbi. Stjepan je poginuo na licu mjesta, dok je Franjo Sterle, iako je zadobio 13 prostrjelnih rana čudom preživio. Istodobno je Josip Jurković, samo lakše ranjen. Prvu pomoć im je pružila medicinska sestra Zdenka Jurenac, koja se vraćala iz pravca Pušine obavljajući patronažni posao.

Samo dva dana kasnije, na istom mjestu, zarobljen je Marijan Varjačić iz Čačinaca i od tada mu se gubi svaki trag. Među mnogobrojnim izaslanstvima, općina i gradova, braniteljskih udruga, MUP-a, koja su odala počast poginulom Stjepana Mlakaru, bilo je i ono Virovitičko-podravske županije, koje je predvodio zamjenik župana Darko Žužak. Stjepan Mlakar bio je prva žrtva u Domovinskom ratu na orahovačko-slatinskom području. (www.vpz.hr)

Share Button