Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. srpnja 2017.

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, županu Igoru Androviću, dodijelila je Odluku o financiranju projekta „Mreža poduzetničkih inkubatora“

Svečano je u petak bilo u Zagrebu, u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta gdje su dodjeljivane odluke o odobrenim projektima navedenog ministarstva, programa projektnih prijedloga „Razvoj poslovne infrastrukture“, među kojima je bio i projekt „Mreža poduzetničkih inkubatora“ Virovitičko-podravske županije.

Na prigodnoj svečanosti, u Zagrebu, potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, dodijelila je 23 odluke o financiranju, a među njima, odluku o 20 milijuna bespovratnih kuna Virovitičko-podravskoj županiji, primio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović za „Mrežu poduzetničkih inkubatora“, odnosno nove poduzetničke inkubatore u Pitomači, Orahovici i Slatini.

Među brojnim predstavnicima jedinica lokalne i područne samouprave, uz potpredsjednicu Vlade RH i ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinu Dalić, između ostalih, bio je Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a (središnje agencije za financiranje i ugovaranje).

Navedena 23 projekta, ukupne su vrijednosti 449.379,676 kuna, dok bespovratna sredstva iznose 368.720.284. Odluke su dodijeljene sukladno Pozivu na dostavu projektnih prijedloga „Razvoj poslovne infrastrukture.

– Kvalitetno poduzetničko okruženje se konkretizira kroz izgradnju poslovnih prostora, nabavku opreme, strojeva, dostupnost IT infrastrukture, usluge mentorstva kako bi uz što manje troškova mogli realizirati svoje poslovne ideje i aktivnosti – rekla je ministrica Martina Dalić. Ministrica je objasnila kako se radi o posebnoj vrsti poduzetničke infrastrukture, a to su takozvani inkubatori, odnosno mjesta na kojima će mikro i male tvrtke koje tek počinju svoje poslovanje moći dobiti poslovne prostore i pristup određenim zajedničkim uslugama i informatičkoj infrastrukturi te, samim time, mogućnost da svoje poslovanje pokrenu uz što niže troškove.Za ovaj Poziv, osigurano je 380 milijuna kuna (odnosno 50 milijuna eura) za razdoblje 2016. – 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj, putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. S obzirom na značajan broj prijavljenih kvalitetnih projekata, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kao nadležnim tijelom za upravljanje EU fondovima, osiguralo je dodatnih 260 milijuna kuna, čime će se u konačnici financirati više od 45 projekata, u ukupnom iznosu od 640 milijuna kuna. Najniži iznos potpore koju je bilo moguće dodijeliti iznosi 200.000,00 kuna, dok je najveći iznos 20.000.000,00 kuna.

-S obzirom na to da je MRRFEU odobrilo preraspodjelu dodatnih 260 milijuna kuna, kroz petnaestak dana planiramo dodijeliti odluke o financiranju za još 25 projekata ulaganja u poduzetničku infrastrukturu. Osim što će se na taj način povećati broj gradova u kojima će se olakšati i ojačati uvjeti za pokretanje malih poduzeća, ono što posebno veseli jest da će svoju priliku tako dobiti i relativno mala mjesta kao što su Kistanje, Poličnik, Nijemci ili Barban – naglasila je potpredsjednica Vlade Martina Dalić

Nazočnima se u velikoj dvorani Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta obratio virovitičko-podravski župan, koji je uz zahvalu za dobivena sredstva i čestitke ostalim dobitnicima sredstva istaknuo.

– Tri nova inkubatora, u Pitomači, Slatini i Orahovici, uz postojeći, u Virovitici, činit će Mrežu poduzetničkih inkubatora. Kada je ovaj natječaj bio raspisan, bio sam direktor Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije, koji je isto izgrađen sredstvima EU. U roku od samo šest mjeseci taj je inkubator bio potpuno popunjen s početnicima poduzetnicima. Svi savjeti koje smo im davali, osiguran smještaj za njihove poslovne aktivnosti, bio im je značajan vjetar u leđa u daljnjem poduzetničkom životu. Vođeni upravo time, kao i zainteresiranošću ostalih poduzetnika s cijele Virovitičko-podravske županije, prijavili smo mrežu poduzetničkih inkubatora, kako bi svatko na području naše županije imao takve uvjete, kako bi svi mogli koristiti i prostore i usluge poduzetničkog inkubatora. Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije je doprinio razvoju poduzetništva i zapošljavanju, gospodarskom razvoju, a tako će biti i s nova tri u Pitomači, Orahovici i Slatini – zaključio je Igor Andrović.

Projekt Virovitičko-podravske županije Mreža poduzetničkih inkubatora u Pitomači, Slatini i Orahovici je projekt s izgradnjom i obnovom, te stavljanjem u rad tri nova inkubatora u Orahovici, Slatini i Pitomači, ukupne površine oko 4.100 četvornih metara.

U navedenim inkubatorima predviđeno je da će u punom kapacitetu biti omogućen povoljan smještaj za 47 poduzetnika. Virovitičko-podravskoj županiji će, prema odluci Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, pripasti bespovratnih 20 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta je oko 28 milijuna kuna.

Projekt je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom, Poduzetničkim inkubatorom VPŽ, Gradskom razvojnom agencijom Slatina (GRAS), a uz pomoć grada Orahovice i Općine Pitomača.
Navedeni inkubatori omogućit će daljnji razvoj poduzetništva na području Virovitičko-podravske županije, kako bi poduzetnici s ovog područja postali konkurentniji na tržištu rada. Na području Orahovice i Pitomače, gradit će se novi poduzetnički inkubatori, dok će se u Slatini raditi o obnovi prostora, jer će poduzetnički inkubator biti smješten u staroj zgradi Doma zdravlja. (www.vpz.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

 

Share Button