Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

07. lipnja 2017.

Video: Težak udarac za švercere koji su se besramno bogatili, kubik hrastovog drveta su kupovali za 100, a prodavali za 400 eura

Na švercu drveta godišnje se zarađuje preko milijardu kuna! Šverceri su se bogatili, domaći radnici završavali na burzi. Ministarstvo poljoprivrede tome je stalo na kraj.

Već godinama se šverceri hrastovim trupcima nezamislivo bogate, no sada su zaustavljeni. Zadan im je težak udarac.

Ministarstvo poljoprivrede, naime, na sljedeće dvije godine zabranjuje izvoz hrastovih trupaca. Nova uredba pred Europskom komisijom brani poziciju Hrvatske koja se službeno pravda da je to učinila zbog opasne bube.

– Ja osobno smatram da je drvna industrija jedna od perjanica hrvatskog gospodarstva. Godišnji prihod je oko 13 milijardi kuna, od toga preko devet milijardi kuna izvoza, s čime se može zapravo malo koji sektor pohvaliti – istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Na švercu drveta na godišnjoj se razini vrti preko milijardu kuna! Kubik su kupovali za sto eura, a izvozili za 300-400. Dok su se oni bogatili na švercu, radnici su skapavali na burzi jer nije bilo potrebe za radnom snagom s obzirom na to da nije bilo ni sirovine za neke nove tvornice.

– Trgovačko društvo Hrvatske šume kroz radove njege i obnove godišnje realizira, proizvede drvnih pet milijuna sto tisuća kubika, a zahtjevi su daleko veći. Mi bi htjeli da naši drvoprerađivači dodaju što veću vrijednost svome proizvodu i time utječu i na ruralni razvoj i na izvoz i na vlastito zapošljavanje – kazao nam je Krunoslav Jakopčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

Hrvatske šume nisu švercerima prodavale trupce za izvoz, ali vladao je neviđeni nered. Nije se kontroliralo gdje drvo završava, izdavale su se lažne fakture. Hrastovi trupci su odlazili u Italiju, Austriju, Njemačku, Egipat…

– Puno je povika na manje, veće pilane, na raspodjelu drvne mase. S jednim uređenijim pristupom svemu tome, koji će biti jednostavno pošten i objektivan, izbjegli bi puno problema, puno negativne energije koja se tu skuplja. Jer drvna industrija sadrži sve, ogroman ulagački potencijal, sve elemente kružne i zelene ekonomije. To jednostavno mi kao industrija moramo iskoristiti – ističe Darko Prodan, predsjednik Hrvatskog drvnog klastera. (www.rtl.hr)

Share Button