Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. ožujka 2017.

Zarada oko 4.000 eura po hektaru: Sorta Palatoš podići će proizvodnju Šaframa

Vodeći proizvođač začina u Hrvatskoj, tvrtka Šafram iz Turanovca kod Virovitice, većini potrošača prepoznatljiva po crvenoj slatkoj i ljutoj začinskoj paprici od prošle godine koristi novu, hibridnu sortu – palotaš.

To je hibrid začinske paprike koji jamči visoke prinose, ima visoku toleranciju na stres, plodovi su krupni i viseći. Jedna biljka može dati više od 20 plodova. Sadrži više suhe tvari pa u konačnici osigurava izrazito veliku količinu mljevene paprike. U Turanovcu i okolici zasijana je na tri i pol hektara. Novi hibrid daje odlične rezultate ponegdje i do 25 tona po hektaru što je skoro dvostruko više nego iz sortnog sjemena.

– Na našoj pokusnoj njivi imali smo 20 tona po hektaru. Paprika je iz rasada što znači da moramo imati presadnice, posađena na crnu foliju uz sistem kap na kap. To nam omogućuje punu kontrolu navodnjavanja i prihrane. Folija štiti isparavanje vode, a biljku od korova zbog čega nema dodatnih radova okopavanja – objašnjava nam voditelj proizvodnje, Željko Vlašić.

O prinosima hibrida palatoš i cijeni koju tvornica u Turanovcu isplaćuje za ubrani proizvod brzo se pročulo među proizvođačima povrća pa je sve više onih koji žele saditi začinsku papriku. Ove godine posao je ugovoren s dva puta više kooperanata koji, osim s virovitičkog područja dolaze iz okolice Slatine na istoku do Drnja na zapadu. Najveća stavka u cijelom proizvodnom ciklusu je branje jer ono mora biti isključivo ručno. Nema originalnog berača, ako ga netko i koristi u trećoj berbi onda su to berači za mahunarke koji mogu brati više kultura pa i kukuruz šećerac. U začinskoj paprici stvar je vrlo jasna: stroj bere kompletnu masu – i zelenu i crvenu – što je za proizvodnju začina nedopustivo.

safram1

Paprika se bere u rinfuzi što znači da nema troškova uvrećavanja, kooperanti je dovezu traktorom i istovare u krugu tvornice gdje ona fermentira još dvadesetak dana.

– Za sedam i pol sati jedan berač može pobrati od 270 do 300 kilograma paprike. Broj potrebnih radnika i troškovni dio može se jednostavno izračunati ako 20 tona koliko dobijemo po hektaru podijelimo s tim brojem i pomnožimo s cijenom rada koja iznosi 15 kuna – računa Vlašić.

Na kraju, kada se odbiju svi troškovi, kalkulacije pokazuju da bi proizvođač začinske paprike hibridom palatoš mogao zaraditi oko četiri tisuće eura po hektaru. (agroklub.com, Fotografija: Ilustracija)

Share Button