Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

15. veljače 2017.

Uz potporu Virovitičko-podravske županije, u POU Slatina se po sedmi put startalo s projektom osposobljavanja odraslih osoba za poljoprivredna zanimanja

Već sedam godina, Pučko otvoreno učilište Slatina u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom provodi osposobljavanja poljoprivrednika u projektu „Program osposobljavanja odraslih osoba za poljoprivredna zanimanja“. Prilika je to da se stanovnici cijele VPŽ uz povlaštene cijene i sufinanciranje Virovitičko-podravske županije educiraju za ono što im je potrebno. Ove su godine već počela osposobljavanja poljoprivrednika za ratare i motorne pile, a tijekom veljače započet će i edukacija za pčelare, voćare i vinogradare, traktore s priključcima i izobrazba o pravilnoj upotrebi pesticida. Velika je novost što županija brine i o onima koji žele završiti i srednju poljoprivrednu školu pa će se ove godine educirati uz sufinanciranje županije i prekvalifikacija poljoprivrednika za poljoprivrednog gospodarstvenika.

– Ovim putem želim istaknuti kako je uloga prekvalifikacije i usavršavanja nezamjenjiva u podizanju obrazovne strukture stanovništva, te da bez takvog obrazovanja obrazovni sustav ne bismo mogli smatrati cjelovitim. Program Male poljoprivredne škole odgovara našim lokalnim obrazovnim potrebama i prioritetima, a kao uvijek do sada, Pučko otvoreno učilište Slatina posebnu pažnju posvetilo tematikama koje proizlaze iz specifičnosti naše lokalne zajednice, a to je prvenstveno poljoprivreda. Iz tog razloga, Virovitičko-podravska županija sufinancira troškove pohađanja programa osposobljavanja – istaknuo je županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović.

Ovakve mjere posebno pomažu mladim poljoprivrednicima koji se javljaju na natječaj »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava« iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. koji je objavila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Za provedbu podmjere 6.3. »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava«, provedba tipa operacije 6.3.1. »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava«. Jedan od dokumenata koji je poljoprivrednicima potreban je i preslika uvjerenja o stečenoj izobrazbi stručnih znanja i sposobnosti iz područja poljoprivredne proizvodnje i prerade, a to je uloga POU Slatine. (www.radioslatina.hr, Fotografije: Marijo Kokorić)

Share Button