Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

10. studenoga 2016.

Poboljšanje demografije: Za prvu bebu daju 2.000, za drugu 3.000, a za treću i svaku iduću, čak 5.000 kuna

U prostorijama Općine Čađavica održana je 23. sjednica Općinskog vijeća Općine Čađavica na kojoj je sudjelovalo 9 od 11 vijećnika. Najbitnija točka o kojoj se na sjednici raspravljalo bila je donošenje prijedloga Proračuna za 2017. godinu koji je donesen jednoglasno u visini od 11.830.000 kuna. U Proračun su uvrštena i tri natječaja na koje će se Općina Čađavica prijaviti pod mjerom 7.2. Mjere ruralnog razvoja koji ukupno iznose otprilike 7,5 milijuna kuna te oko 4 milijuna kuna redovnih prihoda i rashoda.
Prvi puta u Proračunu za 2017. godinu nalazi se i sufinanciranje primarne zdravstvene zaštite direktno prema liječniku koji obavlja tu dužnost na području Općine Čađavica preko Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije u iznosu od 25 tisuća kuna.
Također su povećana i davanja iz Proračuna za novorođene bebe, koja od 2004. godine iznose 1.000 kuna za svaku novorođenu bebu, a sada će iznositi 2.000 kuna za prvu bebu u obitelji, za drugu bebu 3.000 kuna, te za treću i svaku daljnju bebu po 5.000 kuna jednokratno. Cilj ove mjere je poboljšati demografsku sliku Općine Čađavica i potaknuti mlade na ostanak koliko je to u mogućnosti Općine Čađavica.
U Proračunu za 2017. se nalaze i sredstva za nabavku poljoprivrednog stroja za održavanje poljskih puteva na području Općine.
U 2017. godini Općina će sufinancirati i nabavku školskog pribora za učenike OŠ Davorina Trstenjaka u Čađavici. Na ovu mjeru Općina se odlučila zbog toga što iduće godine izlaze novi udžbenici, a predviđena sredstva su 30.000 kuna.
Na natječaju za odvoz smeća na prostoru Općine Čađavica javile su se dvije tvrtke, Slatina kom i Eko flor, a zbog uvjeta iz Zakona o javnoj nabavi vijećnici su bili primorani za naredno razdoblje od 4 godine izabrati tvrtku Eko Flor. Iznos računa za odvoz smeća stanovnici će zbog toga plaćati 2,5 kune skuplje. Osim toga načelnik je izrazio i žaljenje zbog cijelog procesa prebacivanja baza korisnika usluge odvoza smeća prema novom koncesionaru. (www.radioslatina.hr)

Share Button