Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

28. listopada 2016.

Kelti u Zvonimirovu: Na području općine Suhopolje nalaze se ostaci iz mlađeg željeznog doba

Ministarstvo kulture Republike, Uprava za zaštitu kulturne baštine, odobrilo je 400.000,00 kuna za programe arheološke baštine u 2016. godini na području Virovitičko-podravske županije. Tako je za istraživanje lokaliteta u Zvonimirovu u općini Suhopolje Institutu za arheologiju i Hrvatskom restauratorskom zavodu osigurano 190.000,00 kuna. Zaštitna arheološka istraživanja u Zvonimirovu su započela 21. listopada, a predviđa se da će potrajati do sredine studenog.
Riječ je o arheološkom nalazištu na kojem su u dosadašnjem istraživanju pronađeni starohrvatski grobovi bjelobrdske kulture iz 11. stoljeća te veliko keltsko groblje s kraja prve polovice drugoga i trećega stoljeća prije Krista, zbog čega je Zvonimirovo prepoznato u znanstvenoj zajednici ne samo u Hrvatskoj, već i na prostoru cijele srednje i jugoistočne Europe.
Prema riječima znanstvenog savjetnika Instituta za arheologiju Marka Dizdara, to je jedino sustavno istraživano groblje u RH iz razdoblja mlađeg željeznog doba koje se povezuje s materijalnom ostavštinom Kelta, a ujedno i najveće – do sada je pronađeno 114 paljevinskih grobova. U skoroj budućnosti očekuje se sveobuhvatna prezentacija nalaza u suradnji s Gradskim muzejom Virovitica, odnosno izlaganje široj javnosti. (www.icv.hr)

Share Button