Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

25. listopada 2016.

Medijska družina “Bapatuljak” iz OŠ Josipa Kozarca, dokumentarnim filmom “Tomislav” ostvarila izvrsan rezultat na međunarodnom filmskom festivalu za djecu i mlade u Dubrovniku

Tv reportaža “Tomislav” Medijske družine “Bapatuljak” ostvarila je doista neočekivan uspjeh plasiravši se na sva četiri filmska festivala za djecu i mlade na koje smo naš trominutni filmić poslali još tamo u lipnju. Film je zapravo namjenski napravljen za sudjelovanje na projektu “Drugi” HRT-a, no pošto je prije par mjeseci HRT svoj projekt, na koji smo se također plasirali, prebacio na kraj ove godine, odlučili smo da ćemo na još neke adrese poslati ono što su u samo nekoliko dana prošlog proljeća snimili i montirali učenici (lani 7. razreda, a sada naši maturanti) Kristijan Danilović i Mile Starčević uz stručnu pomoć svog mentora.

No krenimo od početka. Uspješna filmska godina započela je još krajem kolovoza i početkom rujna sudjelovanjem voditelja MD “Bapatuljak“ na radionici eksperimentalnoga filma tijekom 18. škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Trakošćanu u organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza, a potom i vođenjem radionice filmske maske (realne rane) za mlade u Karlovcu na 21. filmskoj reviji mladeži i 9. Four River Film Festival-u.

Uslijedio je put u Veliku Goricu (21.-23.9.) i vrlo sadržajan boravak na 4. Smotri hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Svoja prva festivalska iskustva, pohvalnicu i vrlo pozitivne kritike za “Tomislava” tamo je prikupio Kristijan Danilović.

54.Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece u organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza održana je od do 8. listopada u kišnoj Makarskoj gdje smo, u vrlo oštroj konkurenciji od gotovo 200 prijavljenih i stotinjak odabranih i prikazanih filmova, na kraju osvojili izvrsnu 3. nagradu Dječjeg međunarodnog žirija u kategoriji tv-reportaže.

U okrilju festivala dokumentarnih filmova odraslih DOKUart u Bjelovaru, održan je do sada najuspješniji i po konkurenciji (40 prijavljenih filmova) najkvalitetniji Mali DOKUart (9. po redu!) koji je započeo u nedjelju (10. listopada) petodnevnom radionicom za učenike (Kristijan Danilović) i završio projekcijom osam najboljih filmova u petak 14. listopada pred prepunom dvoranom Kulturnog i multimedijskog centra. Nismo dobili nagradu ali nam je bila čast biti među odabranima i stoga je naša autorska i navijačka ekipa tamo bila vrlo jaka. Pohvale za film sa zadovoljstvom su poslušali i u izvrsnim dokumentarnim filmskim radovima osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske uživali: Tomislav Vuković, Mile Starčević, Kristijan Danilović (učenici), ravnateljica Ksenija Vujanović-Juras, članovi obitelji Vuković, Starčević i Danilović te mentor i voditelj MD “Bapatuljak”.

Upravo smo se vratili s jubilarnog 5. Dubrovnik Film Festivala – međunarodnog filmskog festivala djece i mladih u dobi do 20 godina iz zemalja Mediterana (20.-23.10.) gdje je naš “Tomislav”, u konkurenciji od 10 izabranih dokumentaraca bio prikazan s engleskim titlom kako bi bio razumljiv i mladim filmašima iz Potrugala, Grčke, Španjolske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine… Bila nam je čast po prvi put sudjelovati i odmah biti u 80 odabranih od ukupno 250 prijavljenih filmova. Evo kako je selekcijski žiri DUFF-a u festivalskom biltenu opisao naš kratki dokumentarac: “Dobar početak! Ispričano iz vizure glavnog lika bez imalo patetike.”

U Dubrovniku je OŠ Josipa Kozarca predstavljao Mile Starčević koji je, osim prisustvovanja festivalskim projekcijama i uživanja u ljepotama ovog prekrasnog grada, sudjelovao i na jednoj od ponuđenih radionica (Timelapse video) što su ih za sve zainteresirane pripremili vrijedni domaćini.

Bogata filmska godina ovim za nas ne završava. Naprotiv, tek sada započinje rad na novim idejama i ranije dogovorenim projektima a tiču se nastavka suradnje s filmskom družinom Almodovarci iz Medicinske škole iz Osijeka, realizacije obostranog gostovanja i razmjene iskustava s filmašima iz OŠ S. Kefelje iz Kutine, organizacije našeg jubilarnog 10. Kozarčevog malog filmskog festivala u ožujku 2017. godine, potom provedbe projekata koji su već u tijeku: “Drugi”, “Daroviti”i “Filantropija” te snimanja novih materijala i, vjerujemo, novih odlazaka na različite filmske susrete, smotre, festivale i radionice na kojima članovi MD ” Bapatuljak” skupljaju iskustva i nagrade i dostojno predstavljaju svoj grad i svoju županiju već deset godina, a iza sebe imaju već pristojan broj kratkih filmova koje lako možete pronaći i pogledati na internetskoj stranici naše škole. (www.radioslatina.hr, do, Fotografije: Denis Ostrošić)

Skip to content