Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

11. listopada 2016.

Među stotinu gljiva na Jankovcu je pokazan i biser – Slavonski tartuf, cijena mu se kreće do 700,00 eura za kilogram

Gljivarsko društvo iz Našica drugi je put organiziralo izložbu gljiva u Parku prirode Papuk. Stotinjak vrsta gljiva izložili su na Jankovcu, na otvorenom, uz drveće i infoštandove. Brojnim su posjetiteljima ponuđene i dodatne informacije, kao i gastrodelicije – svi su mogli probati namaz od vrganja, nekoliko vrsta gljiva na roštilju te šest vrsta gljiva koje su se krčkale u 40-litarskom kotliću.
– Papuk je zapravo pun gljiva, posebno šumskih. Ovakva je izložba prava prilika da se šira javnost upozna s tim prirodnim bogatstvom. U Parku prirode Papuk gljive se mogu brati, ali to je u ingerenciji Hrvatskih šuma kod kojih se plaća odlazak u berbu – istaknula je ravnateljica JU PP Papuk Kristina Kožić.
– Među više od stotinu izloženih vrsta gljiva imamo i biser – “slavonski tartuf”, kojega kod nas ima dovoljno. Još nismo to dovoljno propagirali kao neki drugi krajevi, koje su talijanski “lovci” već okupirali – ističe Darko Orešić iz Črnkovaca, dugogodišnji član našičkog Gljivarskog društva i majstor za pripremanje jela od gljiva.

------ 3 color slbar

——
3 color slbar

Cijena crnog tartufa koji je u Slavoniji dosta raširen kreće se do 100 eura za kilograma no ima vrsta koje ovisno o mirisu mogu dosegnuti cijenu do 700 eura.
– Ova godina nije niti najbolja, ali ni loša, prije bismo rekli čudna, jer su se na nekim lokacijama gljive pojavljivale, iako ih tamo nikada nije bilo, a pojavljivale su se i u čudnim terminima, kada ih nismo očekivali. U srpnju je bilo jako mnogo vrganja, što nije logično za taj mjesec, a kada smo sada očekivali mnogo gljiva, nije ih bilo. Stoga je zaista uspjeh da smo u ovakvim uvjetima skupili stotinjak vrsta gljiva za izložbu. Nismo željeli gljive poslagati na stol, nego smo ih postavili u prirodno okruženje, uz stabla, tako da se posjetitelji moraju malo potruditi, sagnuti i pogledati gljivu – kaže Hrvoje Knežević, predsjednik Gljivarskog društva.
– Na području Slavonije rastu četiri vrste tartufa – tri crna i jedan bijeli tartuf. Izložili smo nekoliko manjih primjeraka, no naši članovi do sada su nailazili i na tartufe od 400 do 800 grama težine koji se mogu mjeriti sa svim onim poznatim istarskim tartufima, i koji su najrazvikaniji. Ovdje u Slavoniji ima ih i znatno više, no kod nas nema navike branja ni konzumacije tartufa kao, recimo, u Bosni. Oni su uvijek više jeli mliječnice nego vrganje, nije bilo te kulture. Sada je to značajnije krenulo, posebice u šumama između Broda i Požege, no bojimo se da će i to završiti kao i sa svime kod nas. Sada se to uglavnom bere ilegalno, poluilegalno, te to treba što prije regulirati – kaže predsjednik Knežević. AGM Kruna. (www.glas-slavonije.hr, Fotografija: www.vecernji.hr)

Share Button