Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

22. svibnja 2016.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice VPŽ Stjepan Venus odlikovan visokim vatrogasnim odličjem predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović

U Zagrebu je obilježena 140. obljetnica rada Hrvatske vatrogasne zajednice, krovne organizacije hrvatskog vatrogastva na kojoj su, između ostalih, sudjelovali i vatrogasci naše županije. Na toj su svečanosti, zaslužnim vatrogascima uručena državna odlikovanja, a Redom Hrvatskog trolista za osobite zasluge u vatrogastvu, zaštiti od požara i spašavanja ljudskih života i materijalnih dobara prigodom 140. obljetnice osnivanja i kontinuiranog djelovanja Hrvatske vatrogasne zajednice odlikovan je i zapovjednik Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Stjepan Venus. Na ovoj važnoj obljetnici uz Stjepana Venusa bilo je nazočno i 63 vatrogasca s područja naše županije koji su među prvima čestitali svom zapovjedniku na ovom visokom odličju.
– Nisam očekivao ovo vrijedno priznanje, ali kao i svaki vatrogasac priželjkivao sam ga i naravno da sam ponosan i sretan zbog toga. – rekao nam je Stjepan Venus koji nam je tim povodom ispričao dijelove svoje vatrogasne povijesti.
Stjepan Venus vatrogasaca je u DVD-u Slatina od 1979. godine, a od 1997. godine pa sve do 2000. bio je zapovjednik, zamjenik zapovjednika te ponovo zapovjednik na funkciji koju obnaša i danas.
– Za ovu visoku vatrogasnu poziciju zaslužno je veliko zalaganje, ali i Vatrogasna škola koju sam završio u Zagrebu. Definitivno je to da su za ovo priznanje, osim mog osobnog zalaganja, zaslužni i moji suradnici s kojima sam zajedno ostvarivao dobre rezultate i podizao rad Vatrogasne zajednice na odgovarajući nivo. – rekao nam je Stjepan Venus, dobitnik vrijednog vatrogasnog priznanja, zapovjednik Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije koja broji oko 2.800 članova raspoređenih u Javne vatrogasne postrojbe ili Dobrovoljna vatrogasna društva.
Ono čime se vatrogasci posebno ponose jest velika zainteresiranost mladih ljudi za ovim humanim pozivom, a svake godine mladih vatrogaskinja i vatrogasaca sve je više.
– Da bismo napredovali, uz iskustvo je potrebna i obuka koja se svake godine redovno provodi, a radi se o stjecanju znanja za vatrogasne činove. Tako je i ove godine obuka provedena u nekoliko općina unutar županije, a s tim trendom nastavit će se i dalje. Isto tako i ove će godine djelatnici naših Javnih vatrogasnih postrojbi za vrijeme turističke sezone sudjelovati i u radu na priobalju. – ističe Stjepan Venus naglašavajući kako naša Vatrogasna zajednica, kao i njezin rukovodeći kadar spada među najbolje zajednice u Hrvatskoj, a jedan je od tih dokaza da je ovo visoko priznanje veliki oblik zahvale ne samo njemu, nego i cijeloj Vatrogasnoj zajednici na čelu s predsjednikom Željkom Palkovićem. (www.icv.hr)

Share Button