Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

27. prosinca 2015.

Tvrtka Drvo-trgovina d.o.o. iz Slatine uložila je i ulaže u nove proizvodne pogone ukupno 16,5 milijuna eura

Drvo-trgovina d.o.o. Slatina s početnih petnaestak zaposlenih i osnovnom djelatnošću piljenja i blanjanja drveta, započela je prije nekoliko godina svoj put do respektabine tvrtke za preradu drveta koja trenutačno zapošljava 140 radnika.

O dosadašnjim ulaganjima i planovima tvrtke razgovarali smo s Antunom Štefanovićem, izvršnim direktorom Drvo-trgovine.

Od osnutka tvrtke u prvi pogon Drvo-trgovine uložili ste značajna sredstva i proširili proizvodni program te povećali broj zaposlenih.

– Točno. U proteklih nekoliko godina uložili smo ukupno dva milijuna eura u osnovni proizvodni program koji obuhvaća proizvodnju okrajčene parene sušene bukove daske i elemenata i proizvodnju okrajčenih hrastovih dasaka i elemenata.

Izgradnjom nove tvornice furnira značajno ste proširili poslovanje.

– Na postojećoj lokaciji nismo imali dovoljno prostora i mogućnosti za razvoj tvrke i realizaciju naših višegodišnjih planova te smo u poduzetničkoj zoni Turbina 2 od Grada Slatine kupili parcelu nešto veću od 4 hektara i izgradili suvremenu tvornicu furnira, lamela za podove i seljačih podova. Vrijednost investicije je 5,5 milijuna kuna. U oba naša pogona trenutačno radi 140 radnika.

Koliki su kapaciteti tvrtke i imate li osigurano tržište za svoje proizvode?

– Godišnji kapacitet prerade je 70 tisuća kubnih metara trupaca. U novoizgrađenoj tvornici godišnja proizvodnja obuhvaća oko 500 tisuća kvadratnih metara furnira od čega se 70 posto odnosi na hrast, 20 na bukvu i 10 posto na jasen. Za cjelokupnu proizvodnju imamo osigurano tržište. Orijentirani smo na izvoz jer 99 posto proizvoda izvozimo na Bliski istok i u zemlje Europske unije (Italija, Njemačka, Francuska, Nizozemska, Belgija, Finska i Švedska) i u Afriku. Ukupna godišnja vrijednost izvezene robe je oko osam milijuna eura, a vjerujemo da će u idućoj godini doseći jedanaest milijuna eura.

Nastavljate investirati u nove projekte.

– U tijeku je montaža novih sušara vrijednosti 250 tisuća eura kako bismo osigurali dodatne sušarske kapacitete jer postojeći nisu dovoljni za naše potrebe pa koristimo druge tvrtke za tu uslugu. U 2016. i 2017. godini planiramo uložiti u 16 novih sušara vrijednosti 1,8 milijuna eura što će nam omogućiti da cijeli preradbeni ciklus završimo u vlastitoj tvornici.

Planirate i novi proizvodni program.

– Planiramo kupiti objekt nekadašnje Bille i s inozemnim partnerima do 2017. urediti i opremiti pogon za proizvodnju dvoslojnih podova od hrasta, bukve i jasena za koji postoji velika zainteresiranost na tržištu jer je riječ o proizvodima vrhunske kvalitete izrađenih prema najzahtjevnijim ekološkim standardima. Ulaganja procjenjujemo na otprilike 1,5 milijuna eura.

Imate li još kakvih značajnih razvojnih planova?

– Sukladno trendu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora naša tvrtka Energo-Slatina u 2016. godini izgradit će elektranu, odnosno kogeneracijsko postrojenje za proizvodnju električne energije snage 2MW korištenjem šumske biomase i drvnog otpada iz vlastitih pogona. Za potrebe gradnje elektrane od Grada Slatine smo kupili susjednu parcelu veličine 2,7 hektara. Električni energiju isporučivat ćemo HEP-u, a toplinsku koristi za vlastite potrebe, uglavnom, naših sušara. Time ćemo značajno uštedjeti na visokim troškovima enrgije koju koristimo što će nam omogućiti još veću konkurentnost na tržištu. Vrijednost te investicije je 5,5 milijuna eura.

Koliko će ovi programi koje ćete realizirati u sljedeće dvije godine povećati potrebu za novim zapošljavanjem?

– Po završetku ovoga novog investicijskog ciklusa do kraja 2017. godine imat ćemo ukupno oko 250 zaposlenika.

Na kraju smo godine. Imate li kakvu poruku koju biste uputili ovom prilikom?

– Prvenstveno želim zahvaliti svim svojim suradnicima, djelatnicima i brojnim poslovnim partnerima na uspješno realiziranim projektima u ovoj godini, čestitati im Božić i zaželjeti puno zdravlja, obiteljske sreće i uspjeha u Novoj, 2016. godini. Vjerujem da ćemo i našom budućom uspješnom suradnjom, zalaganjem i radom realizirati planirane investicije na zadovoljstvo svih. Čestitke bih, naravno, uputio i svim građanima Grada Slatine i cijele Virovitičko-podravske županije. (www.icv.hr)

[g-gallery gid="102174"]

Skip to content