Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

30. studenoga 2015.

Održana završna konferencija projekta IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska 2007-2013 „Tri rijeke = Jedan cilj“

U ponedjeljak, 30. studenog, u Informativno-edukativnom centru u Noskovačkoj Dubravi, održana je završna konferencija projekta „Obnova krajobraza i zaštita biološke raznolikosti u okviru suradnje na području prekograničnog Rezervata biosfere“ (akronim projekta: Tri rijeke = Jedan cilj) IPA prekograničnog programa CBC HU-HR 2007-2013.

Projekt je okupio sedam projektnih partnera (6 županijskih Javnih ustanova: Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Virovitičko-podravska, Osječko-baranjska i Vukovarsko srijemska županija s hrvatske strane te Nacionalni park Dunav-Drava s mađarske strane), a glavni korisnik je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Konferenciji su prisustvovali mnogobrojni uvaženi gosti, među kojima i pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep, župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić, zamjenici župana Sanja Bošnjak i Zdravko Dijaković, voditelj Zajedničkog tehničkog tajništva Prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska Marton Szucs, direktor Nacionalnog parka Dunav-Drava Szabolcs Závoczky, predstavnici projektnih partnera, načelnici s područja županije….

U uvodnom dijelu prisutne je pozdravila organizatorica konferencije, ravnateljica JU Virovitičko-podravske županije, Tatjana Arnold Sabo.

- Projekt "Tri rijeke = Jedan cilj" nastao je iz želje javnih ustanova koje upravljaju ovim područjem, i s hrvatske i mađarske strane, da doprinesu statusu očuvanja prirode, ali prije svega da produbi našu suradnju, da razmijenimo dosadašnja znanja i iskustva, da institucionalno ojačamo kroz projekt te da kroz promociju projekta ujedno promoviramo i zaštićene dijelove prirode u obje zemlje – istaknula je Tatjana Arnold Sabo.

Potom se prisutnima prigodnim slovom obratio župan Tomislav Tolušić.

- Ovim projektom smo završili još jednu lijepu priču obnove razrušene bivše škole i bivšeg ljetnikovca grofa Draškovića. Prvi dio smo obnovili sredstvima Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a s ovim projektom smo završili obnovu podruma i vanjsko uređenje - rekao je župan Tolušić naglasivši kako će se objekt u budućnosti koristiti za školu u prirodi i to ne samo za učenike iz Virovitičko-podravske županije, već i ostalih dijelova Hrvatske.

Zadovoljstvo rezultatima projekta izrazio je i direktor Nacionalnog parka Dunav-Drava Szabolcs Závoczky, istaknuvši kako očekuje da će suradnja u budućnosti biti još snažnija.

Voditelj Zajedničkog tehničkog tajništva Prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska Marton Szucs kao ključne čimbenike uspješne suradnje naveo je uključenost velikog broja partnera, ali i opipljivost, odnosno vidljivost rezultata.

Projekt Tri rijeke = Jedan cilj pohvalio je i pomoćnik ministra Nenad Strizrep.

- Ovaj projekt je definitivno primjer kako se uz ograničena sredstva i ograničen ljudski potencijal mogu postići sjajni rezultati – rekao je Strizrep.

Rezultate projekta na završnoj je konferenciji predstavila ravnateljica Tatjana Arnold Sabo.

Projekt Tri rijeke = Jedan cilj se provodio na području Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav sa specifičnim aktivnostima svakog od partnera, a Javna ustanova Virovitičko-podravske županije je kroz projekt uredila podrumski dio, u kojem je djelomično opremljena bioistraživačka stanica, kao i perivoj Informativno edukativnog centra u Noskovačkoj Dubravi te izradila Studiju o pticama RB Mura-Drava-Dunav, na osnovu koje su postavljene promatračnice za nadzor područja i promatranje ptica.

Ukupna vrijednost projekta je 930.662,78 eura, a sufinanciranje EU iznosi 791.057,34 eura. (www.vpz.hr)

[g-gallery gid="100097"]