Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

25. listopada 2015.

Pitomača – nositelj razvoja ne samo VPŽ, već i ovog dijela regije

Pitomača kao najveća općina Virovitičko-podravske županije s ciljem razvoja gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta proširila je s šest novih parcela postojeću Poduzetničku zonu u Kladarama, u kojoj se već nalaze dva poduzetnika.

Nove parcele potpuno su opremljene komunalnom infrastrukturom, s tim da Općina po parceli besplatno poduzetnicima daje 30 kWh angažirane električne energije.

- Poduzetnički inkubator Virovitica izradio je projekt, gdje bi se na jednoj od parcela trebao izgraditi Poduzetnički inkubator Pitomača, a na jednoj od parcela uredit će se reciklažno dvorište, projekt koji nam je odobrio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Proširenje Poduzetničke zone, investicije vrijedne oko 4 milijuna kuna, radilo se dijelom sredstvima Ministarstva gospodarstva i Ministarstva regionalnog razvoja te dijelom iz proračunskih sredstava Ppćine. Inače, Općina ima izrađen Program olakšica za poduzetnike kojim se preferiraju proizvodne djelatnosti, a onaj poduzetnik koji uz proizvodnju zaposli više od deset djelatnika, zemljište će dobiti po 0,50 kuna po četvornom metru, znači po najpovoljnijim uvjetima u Republici Hrvatskoj. Pored navedenoga, svim obrtnicima koji se ne nalaze u poduzetničkoj zoni, a negdje drugdje grade svoje pogone, Općina plaća priključak na električnu energiju, također do angažiranih 30 kWh – kazuje načelnik općine Pitomača Željko Grgačić.

IZGRADNJOM BRZE CESTE DO ZAGREBA BRŽI RAZVOJ GOSPODARSTVA

Ono što očekuju žitelji Pitomače je brže cestovno povezivanje sa Zagrebom, čija bi izgradnja svakako trebala utjecati na brži razvoj gospodarstva. Općina Pitomača, koja prema zadnjem popisu broji 10.059 stanovnika, planirala je za ovu godinu proračun u iznosu od oko 22 milijuna kuna, od kojih će više od petnaest milijuna kuna biti izvorni prihodi. Inače, zbog povećanja standarda življenja neprestano se ulaže u izgradnju komunalne infrastrukture.

- Vodovodna mreža izgrađena je u svim naseljima općine, osim u prekodravskom naselju Križnici. Cesta do mosta i dalje preko rijeke Drave u nadležnosti je Županijske uprave za ceste, a prijevoz skelom preko Drave stavljen je u našu nadležnost. Tako Općina iz proračuna godišnje izdvaja oko pola milijuna kuna za rad skelara, skelu, njene popravke, pa se zaista nadamo da će uskoro krenuti izgradnja mosta preko rijeke Drave, kojim namjeravamo dovesti i pitku vodu u Križnicu. Plinska mreža prošla je kroz sva naselja općine, a dio naselja Pitomače pokriven je kanalizacijskom mrežom. Nakon provedene aglomeracije, kanalizacijska mreža s pročistačem za otpadne vode gradit će se u svih jedanaest naselja općine – kazuje o komunalnoj infrastrukturi Željko Grgačić.

BROJNIM PROJEKTIMA POVUĆI SREDSTVA IZ EU FONDOVA ZA TURISTIČKI I RURALNI RAZVOJ

S ciljem bržeg razvoja ovog dijela regije, Općina Pitomača zajedno je s Općinom Špišić Bukovicom te Općinama Kloštar Podravski i Podravske Sesvete iz susjedne Koprivničko-križevačke županije donijela odluku o osnivanju Trgovačkog društva Draft d.o.o.

- Sve ove općine povezuje rijeka Drava, kao i Bilogora, zbog čega smo donijeli odluku o osnivanju ovog društva koje će raditi na zajedničkim projektima, kao što je povezivanje vinskim ili biciklističkim cestama, povezivanje rijekom Dravom. Prvenstveni nam je cilj kroz pisanje i nominiranje projekata turistički i ruralni razvoj, što bi znatno uz povlačenje sredstava iz raznih domaćih i EU fondova trebalo unaprijediti razvoj naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Općina je izradila Strategiju razvoja turizma te Strategiju razvoja općine Pitomača, dokumente bez kojih nema daljnjeg napretka, a ostaje nam samo izraditi Razvojnu strategiju poljoprivrede. Što se tiče samog razvoja turizma, moram naglasiti da smo putem Hrvatske turističke zajednice dobili financijska sredstva za kupnju pet kanua i osam bicikala, koji su na raspolaganju i to besplatno svim turistima koji dođu u naš kraj – ističe o željama regionalnog povezivanja Željko Grgačić.

PET PROJEKATA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI SUFINANCIRAT ĆE FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST

Što se tiče ostalih projekata, Pitomača je među malobrojnim općinama koje se mogu pohvaliti da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati čak pet njezinih projekata.

-Pored projekta povećanja energetske učinkovitosti Društvenog doma u Otrovancu, na natječaju Fonda odobreni su nam i energetski projekti koje je nominirala županija, a mi ćemo ih sufinancirati. To su povećanja energetske obnove Doma zdravlja, osnovne škole i sportske dvorane te starog objekta nekadašnje srednje škole. Projekt obnove mjesnog doma u Otrovancu očekuje se da će biti završen ove, a ostali projekti započet će iduće godine – naglašava Željko Grgačić.

Istodobno, Općina Pitomača sufinancira rad hitne službe i dolazak specijalista u Dom zdravlja.

- Nakon što smo ostali bez Općinskog i Prekršajnog suda, nismo mogli dozvoliti da naši žitelji zdravstvenu zaštitu moraju tražiti u drugim sredinama, što zbog nemara i nebrige države povećava njihova izdavanja pa smo odlučili sufinacirati rad našeg Doma zdravlja – naglašava Željko Grgačić.

OSNOVAN CENTAR ZA KULTURU “DRAGO BRITVIĆ”

Pitomača je oduvijek bila i središte ovog dijela regije, posebice glazbenih i kulturnih događanja, pa je Općinsko vijeće donijelo odluku o osnivanju Centra za kulturu “Drago Britvić” koji će djelovati kao krovna javna ustanova u kulturi na području općine.

- Uz Društveni dom za kulturu vežu se Zavičajni i Preradovićev muzej, a za sve njih izradili smo projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju i revitalizaciju pa nam treba upravo jedna takva ustanova koja će se intenzivnije baviti realizacijom tih projekata. Osim toga, ustanova će biti zadužena i za rad Knjižnice i čitaonice, muzejskog prostora, za rad udruga u kulturi s ciljem razvoja kulturnog turizma. Pored Muzeja Petra Preradovića, u planu nam je i uređenje spomen-soba našim zaslužnim žiteljima Dragi Britviću i dr. Marijanu Jergoviću, koje će uvelike doprinijeti daljnjoj promidžbi naše općine, koja se zaista ima čime ponositi – kazuje Željko Grgačić, načelnik općine Pitomača, čiji se žitelji mogu ponositi novoizgrađenom Srednjom školom, koja nosi ime također po jednom od velikana iz ovih krajeva, Stjepanu Sulimancu. Škola je građena bez kune državnih sredstava, isključivo sredstvima Virovitičko-podravske županije i Općine Pitomača.

Na kraju se mora istaći i podatak da je u ovako velikoj Općini zaposleno svega dvanaest djelatnika, za čije se plaće iz proračuna izdvaja manje od deset posto sredstava, što je prema broju stanovnika za razliku od drugih sredina zaista malen broj. Kako se u zadnje vrijeme govori o ukidanju nekih općina, prema svim navedenim projektima općina Pitomača opravdala je svoje osnivanje i postojanje te će sigurno još dugo biti nositelj razvoja, ne samo Virovitičko-podravske županije i ovog dijela regije, već cijele Republike Hrvatske. (www.icv.hr)

Skip to content