Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

25. listopada 2015.

Bagremov med Branka Borića iz Orahovice najbolji u Hrvatskoj

Orahovica je još pokazala da se u njoj kriju rođeni prvaci. Potvrđuje se to iz godine u godinu, iz dana u dan. Na ovogodišnjem državnom natjecanju ocjenjivanja meda održanom u Osijeku, članovi orahovačke udruge ”Pčelica” osvojili su čak četiri zlata.

Zlatom su se okitili Branko Borić, Duško Grdić, Rajko Maglaić i Nenad Margetić. No, najveći uspjeh ostvario je Branko Borić koji je uz šampionsku titulu za bagremov med, postao i ukupni pobjednik natjecanja, odnosno njegov je med proglašen najboljim u Hrvatskoj:

Presretan sam jer sam evo drugi pčelar iz Orahovice kojem je uspjelo doći do ove titule. Prvi je bio Rajko Maglaić 2009. Godine i evo sada ja imam najbolji med u Hrvatskoj. Treba svakako reći da je konkurencija bila iznimno jako, puno je vrhunskih pčelara i medara u Hrvatskoj, a evo mala Orahovica uzme četiri zlata. Čestitam svim svojim kolegama iz udruge na ovom sjajnom uspjehu. – započeo je Borić koji se pčelarstvo bavi punih 10 godina:

Ove godine imam dakle jedan jubilej mog bavljenja pčelarstvom. Imam ukupno 80 košnica i zapravo uživam svaki dan doći i svoj pčelinjak, to je moj dnevni odmor. Za postići ovakav rezultat potrebno je puno posla, truda i ljubavi prema ovom poslu. Ja sam svaki dan u pčelinjaku, redovno pratim sve što se događa oko pčela. Pčele treba redovno liječiti, prihranjivati, pokazati im ljubav i tada možeš očekivati kvalitetan med. Pčelarska godina počinje u kolovozu kada pčelar mora voditi računa o brojnosti pčela, voditi brigu da mu je pčela zdrava, dati pravilnu prihranu, a kako bi pčela unijela dovoljno nektara i cvjetnog praha. – priča Borić.

Branko Borić kako je rekao proizvodi nekoliko vrsta meda, a kako bi to rekla njegova supruga Mirjana, ”laboratorij” u kojem radi je u podrumu kuće, a prostor je uredan kao u apoteci:

Cijelu proizvodnju radim u svojoj kući i prodaju vršim upravo na ”kućnom pragu”. Ono čime se svaki pčelar posebno hvali je uvijek taj prostor u kojem radi. Čistoća i urednost su iznimno važni za kvalitetu konačnog proizvoda. Ja proizvodim više sortnih medova, ne vrcam ih zajedno na kraju sezone, nego svakog posebno. Od početka pčelarske godine krećem s proizvodnjom meda. Najprije pravim šumski med i med od repice, potom krećem u izradu bagremovog meda koji je moja glavna paša. Poslije bagrema vodim pčele u planinu na lipu , pa ponovno vrcanje, zatim idu na suncokret. Potom se pčela sa postojećom zalihom meda ostavlja za zimu. Do kraja godine ostaje još livada, zlatošipka i barsko bilje i na kraju prihranjujem pčele šećernim pogačama i sirupom kako bi imale dovoljno meda da bi prebrodile zimu jer tada ne mogu doći do nikakve hrane. – nastavlja Borić te naglašava kako u ovom periodu pčele spavaju, odmaraju se od naporne godine:

Važno je da do ovog perioda pčela bude tretirana od varoje i da zdrava uđe u zimu. Ako je pčela zdrava, u zimu se ona stavlja, mi to pčelari nazivamo, u klupko, i na taj način zimuje. U tom slučaju pčela nema leglo pa ne mora držati visoku temperaturu u središtu klupka, dakle temperatura slobodno može pasti na nekih 12 stupnjeva. I tako dočeka proljeće i prve cvjetove. Moram reći da pčelar uči skroz dok se time bavi. Ja se od srca zahvaljujem svim kolegama iz Udruge koji su sjajna ekipa, međusobno se savjetujemo, pomažemo jedan drugome i ponosan sam što sam član i tajnik ovoga društva. Svakako bih naglasio da veliku pomoć u cijeloj ovoj priči imam od supruge Mirjane te sinova Marka koji je magistar zaštite bilja i Matije magistra mehanizacije. To mi jako puno znači, jer kada sam na poslu, mogu se osloniti na bilo koga od njih. – zaključio je Branko Borić hrvatski medni šampion te na kraju poručuje da se čovjek ne treba bojati pčele i naglašava kao je ona zapravo veliki prijatelj ljudi. (www.icv.hr)

[g-gallery gid="97995"]

Skip to content