Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

03. lipnja 2015.

FOTO: Orao štekavac, strogo zaštićena Natura 2000 vrsta, vraćen u svoje prirodno stanište

Djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije u suradnji sa Prirodoslovnim društvom Drava, u 2. lipnja su u AWAP-u, centru za zbrinjavanje zaplijenjenih i ozlijeđenih zaštićenih vrsta u Kraju Gornjem, kod Zaprešića, prstenovali i preuzeli oporavljenog orla štekavca (Haliaeetus albicilla), transportirali ga i vratili u prirodu, na području općine Pitomača, u predjelu Đuretina.

Ozlijeđenog orla štekavca, starosti oko 8 godina, strogo zaštićenu Natura 2000 vrstu, pronašao je na području općine Pitomača gospodin Darko Domitrović sredinom travnja ove godine. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije u suradnji s udrugom BIOM, organizirala je njegov transport u AWAP, gdje se u poslijednjih mjesec i pol dana orao uspješno oporavio.

Prilikom preuzimanja oporavljenog orla štekavca, djelatnici Javne ustanove su se upoznali sa radom AWAP-a, koji im je predstavio njegov vlasnik, gospodin Zoran Horvat.

Javna ustanova zahvaljuje svima koji su pridonjeli da se ovaj izuzetno vrijedan primjerak orla štekavca zbrine, oporavi i vrati u svoje prirodno stanište – Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje- Služba 112, općini Pitomača, gospodinu Darku Domitroviću, Krešimiru Mikuliću i Mati Zecu iz Udruge BIOM, Ivanu Darku Grlici iz Prirodoslovnog društva Drava, Zoranu Horvatu, vlasniku AWAP-a i Veterinarskoj ambulanti Feliks. (www.virovitica-nature.hr)

Share Button