Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

02. lipnja 2015.

U Crncu otvorena elektrana na biomasu vrijedna 5 milijuna eura, prva takvog tipa u Virovitičko-podravskoj županiji

U utorak, 2. lipnja, u Poduzetničkoj zoni u Crncu otvorena je elektrana na biomasu, prvi objekt takvog tipa sagrađen u Virovitičko-podravskoj županiji. Otvorenju su, između ostalih, prisustvovali saborski zastupnik Josip Đakić, župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić, načelnik općine Crnac Mato Damjan, direktor tvrtke Bioplin Crnac Christoph Schneeweiss, načelnici općina s područja Virovitičko-podravske županije te brojni drugi uvaženi gosti.

Kamen temeljac za izgradnju ove elektrane od iznimnog značaja, kako za općinu Crnac, tako i Virovitičko-podravsku županiju, položen je u studenom 2012. godine. Početna ideja investitora bila je na području općine Crnac izgraditi jedan od najvećih pogona biopostrojenja u Hrvatskoj, a Općina Crnac dala je pravo građenja na 12 hektara zemljišta na rok od 30 godina, uz minimalnu naknadu.

Izgradnju bioplinskog postrojenja snage 1MW, čija vrijednost iznosi 5 milijuna eura, dovršila je tvrtka BR Bioplin Crnac. Postrojenje su svečano otvorili direktor tvrtke BR Bioplin Crnac Christoph Schneeweiss i voditelj postrojenja u Crncu Žarko Banje.

- Iako su državne institucije učinile sve da uspore ovu investiciju kroz birokraciju i nerazumijevanje, Virovitičko-podravska županija, koja nije bila nadležna ni za što, dala je svoj doprinos kako bi se ovo ulaganje uspješno privelo kraju te postoji mogućnost ulaganja dodatnih 15-20 milijuna eura. Ova investicija je od iznimnog značaja za županiju kroz otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje velikog broja kooperanata. Dovući investiciju od 5 milijuna eura u malu općinu kao što je Crnac, ravno je znanstvenoj fantastici. – rekao je župan Tomislav Tolušić.

- Pretpostavka ove investicije je potaknuti u Hrvatskoj novi način proizvodnje energije te istu učiniti manje nacionalno ovisnom. Važno je ulagati u „zelenu energiju” kako bi Hrvatska i Europa općenito, manje ovisile o raspoloživim izvorima energije te radi zaštite okoliša i sigurne budućnosti za nove generacije. – naglasio je direktor tvrtke Christoph Schneeweiss.

[g-gallery gid="86809"]

Skip to content