Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

25. veljače 2015.

Željko Vrbos iz Virovitičko-podravske županije predsjednik je Udruge proizvođača “Slavonski med”

Željko Vrbos, pčelar iz Virovitičko podravske županije predsjednik je Udruge proizvođača “Slavonski med”, čija je osnivačka skupština održana na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku.

Vrbos je istakao kako je jedan od povoda osnivanja ove udruge bila zaštita domaćeg meda i pčelara. Naime, samo je u prvih 10. mjeseci prošle godine uvezeno 260 tona meda a tijekom 2013. godine 330 tona od čega je 245 ona bilo iz Kine. Uvoz meda nije odraz nedostatne domaće proizvodnje budući da hrvatski pčelari mogu 50 posto svoga meda izvesti, nakon što podmire domaće potrebe, već je riječ o nekontroliranom uvozu nekvalitetne robe te tako i nelojalnoj konkurenciji. Nabavna cijena kineskog meda bila je 18 kuna za kilogram dok se domaći med na kućnom pragu prodaje za 35 kuna. Osnivanjem udruge i brendiranjem ponudili bi hrvatskom potrošaču jamstvo konzumacije domaćeg, izvornog meda. Vrbos je rekao da su ciljevi osnivanja Udruge i, između ostalog, povezivanje dionika u sektoru pčelarstva, povećanje količine i kvalitete meda, a time i njegove tržišne vrijednosti. Osnivanje Udruge preduvjet je kako bi se pokrenuo zahtjev za zaštitu izvornosti na nacionalnoj razini.

U projektu je, za sada, pet vrsti meda: bagremov, lipov, suncokretov, repičin i kestenov, ali je još uvijek otvoren ciklus priključivanja i za druge vrste meda, kaže Vrbos i napominje kako prije toga ta vrsta meda mora imati određenu kvalitetu i moraju biti definirane njegove specifičnosti.

Osnivanje Udruge sastavnica je projekta "Zaštita slavonskog meda oznakom izvornosti", čiji je inicijator Virovitičko-podravska županija, a provodi se na području 5 slavonskih županija u koordinaciji s pčelarskim udrugama. Sljedeće aktivnosti u okviru navedenog projekta su definiranje zaštitnog znaka proizvoda te dovršetak i dostava specifikacije slavonskog meda Ministarstvu poljoprivrede i Europskoj komisiji s ciljem dobivanja EU oznake izvornosti, a dostavu ce izvršiti novoosnovana Udruga proizvođača "Slavonskog meda".

Na osnivačkoj skupštini izabran je i Upravni odbor koji broji 11 članova i koji će raditi na ovom projektu, a Željko Vrbos je na kraju zaključio kako će tijekom godine svi slavonski pčelari biti upoznati s ovim projektom i mogućnostima sudjelovanja te da moraju biti spremni podići kvalitetu svoga meda i poboljšati pčelarsku tehnologiju. (www.agroglas.hr)

[g-gallery gid="78250" random="0" watermark="0"]

Skip to content