Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

04. svibnja 2014.

Fotogalerija: Poplave na području Virovitičko-podravske županije – zatvorene su ceste, uvedene izvanredne mjere obrane od poplava…

Prema podacima OGIMET-a (meteorolozi koji prikupljaju dnevne meteorološke podatke sa 2.222 postaje u Europi nap.a.), područje Virovitice i Virovitičko-podravske županije, među tri je najkišovitija područja u Europi. Na području Virovitice, od subote (od 6 sati), palo je više od 81mm kiše, što je više od višegodišnjeg prosjeka za cijeli svibanj. Inače, na mjernoj stanici Bilogora (radar u Pitomači), palo je 87,9mm kiše, te je prema tome, ovo područje, najkišovitije u cijeloj Hrvatskoj. Zbog svega toga, na području županije, prema izvoru DUZS-a, na snazi su mjere izvaredne obrane od poplava na pojedinim vodotocima… Obišli smo neka od područja zahvaćena kišom i zabilježili što se događa na području općine Suhopolje (Suhopolje, Pčelić, Cabuna, Levinovac,…), gdje uslijed ovako velikih padalina, najviše problema stvara “brdski dio sliva”, te je zbog svega ovoga zatvorena i Državna cesta D2 na izlasku iz Suhopolja, a na križanju s cestom za Pčelić. Inače, zatvorena je i cesta Zdenci – Zokov Gaj… (www.icv.hr)

[g-gallery gid="59373" random="0" watermark="0"]

Poplavljeni dijelovi Slatine

Suočeni s velikom količinom kiše koja nemilice pada već dva dana kako i u velikom dijelu zemlje tako i u Slatini, brojni građani imaju velikih problema s novonastalim okolnostima, odnosno, poplavljenim dvorištima, kućama i kućanstvima.

Posebice su pogođeni nizinski dijelovi slatine, posebno Ulica Ksavera Šandora Đalskog i Matije Gubca, ali niti potpapučki kraj nije ostao pošteđen, tragom dojave velike probleme s ogromnim količinama vode imaju stanovnici Stublovačke ulice koji su više puta upozoravali na nepropusnost kanala pri  većim oborinama, ali bez uspjeha.

Poplavljena područja obišao je i gradonačelnik Grada Slatine Ivan Roštaš koji je u pomoć mještanima poslao slatinske vatrogasce i djelatnike tvrtke Slatina kom. (radioslatina.hr)

 [g-gallery gid="59384" random="0" watermark="0"]

Poplava prijeti općinama Čačinci i Zdenci

Velike količine padalina utječu na život mještana Orahovice, Zdenaca i Čačinaca. Nakritičnije je za sada na odručju općine Zdenci, u Zokovom Gaju gdje prema izjavama očevidaca stanovnici evakuiraju stoku, a vrlo je blizu i evakuacija samih mještana. U istoj općini, u selu Kutovi također je voda poplavila dobar dio sela. Na području općine Čačinci najteže je stanje na promentici Rajnio Polje-Crnac koje je potpuno pod vodom: - Na području naše općine velike količine padalina donose velike probleme od jučer poslijepodne. Članovi DVD-a Čačinci su na raspolaganju u slučaju da dođe do izlijevanja. Dežurni broj DVD-a Čačinci je 091 4684 043. Za sada u samom mjestu ima poplavljenih područja, ali opasnosti od eventualne evakuacije stoke ili ljudi hvala Bogu nema. – rekao je načelnik općine Čačinci Mirko Mališ. (www.icv.hr)

 [g-gallery gid="59398" random="0" watermark="0"]

Poplavilo i u Špišić Bukovici…

Glavna djelatnost i zadaća LAG-a „Virovitički prsten“ je provođenje Lokalne razvojne strategije te njenih ciljeva, prioriteta i mjera. Kako bi se ostvarili glavni ciljevi LAG-a te poboljšali uvjeti života područja grada Virovitice i općina Lukač, Špišić Bukovice, Gradine, Suhopolja i Pitomače, predstavnice LAG-a VIP dio radnog vremena provode na terenu. Na taj način želi se ukazati na glavne potrebe i probleme stanovnika spomenutih područja te tako odrediti prioritete rješavanja prepoznatih problema i izraditi projekte koji će se nominirati na nadolazeće natječaje.

Prekomjerne količine oborina te kiša koja ne prestaje padati ostavila je dio područja općine Špišić Bukovica bez struje, poplavila mnogobrojna područja i prijeti mogućnošću ulaska u stambene objekte. Prema spomenutom, rješavanje odvodnje te sanacija komunalne i prometne infrastrukture bit će jedan od najvažnijih prioriteta koji će općina Špišić Bukovica na čelu s načelnikom Hrvojem Milerom i u suradnji sa LAG-om VIP pokušati riješiti u narednom razdoblju. (www.icv.hr, LAG VIP)

[g-gallery gid="59405" random="0" watermark="0"]

U Zvonimirovcu stanje je kritično

U Zvonimirovcu je stanje zbog obilnih kiša sve gore, kanal Adolfovac ll u Podravskoj ulici je pun, ima par problematičnih mostova no sve je donekle dobro dok kanal Branjevska prima vodu s okolnih kanala, odnosno dok rijeka Drava prima vodu iz Voćinke. Stanje je iz sata u sat sve kritičnije jer Zvonimirovac je uvijek stradavao kad god su bile jake kiše. Prije tri godine povisivan je nasip na kritičnim mjestima na rijeci Voćinki te se mještani nadaju da se neće desit ono najgore. (jp/icv.hr)

[g-gallery gid="59410" random="0" watermark="0"]

Skip to content