Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

25. ožujka 2009.

Župan Tomislav Tolušić: Bio je ovo uvod u pravi, četverogodišnji mandat

Povodom godinu dana na mjestu župana Virovitičko-podravske županije, župan Tomislav Tolušić dao je veliki intervju Virovitičkom listu kojeg donosimo u cijelosti.
S istekom vaše godine na mjestu župana završava i ovaj mandat HDZ-ove vlasti i partnera u Virovitičko-podravskoj županiji koji će ostati zabilježen po tomu što smo u četiri godine imali tri župana umjesto dva kako je na početku bilo predviđeno. Premda je to splet okolnosti ipak nije dobro jer su prekratka razdoblja za sveobuhvatnije djelovanje. Kako vi to komentirate?
– Naravno da nije dobro, a imali smo u tom razdoblju zapravo četiri župana, a ne samo tri. Naime, kao što znate u prvoj godini je završavao mandat župana Begovića, a započeo mandat župana Šimića. Dogodilo se i to da je dr. Stjepan Feketić nakon godinu dana iz osobnih razloga dao ostavku, pa sam ja započeo jednogodišnji mandat. Na sreću to nam se, sukladno novom zakonu, neće više događati jer će sada biti neposredan izbor za župana. Postoji dakako mogućnost smjene ali ne kao do sada pogotovo ako bude odmah izabrana prava osoba. To je dobro za kontinuitet rada jer četiri godine omogućuju konkretne aktivnosti.
Unatoč tomu Vi ste za godinu dana napravili dosta toga, jeste li zadovoljni?
– Načelno jesam jer sam ostvario većinu onoga što sam zacrtao. Županijska uprava je dobro ekipirana i dobro odrađuje posao što mislim da su i građani osjetili. Završili smo započete i pokrenuli nove projekte, a neke od započetih i završili u toj godini dana. Najvažnije u svemu je početak gradnje nove bolnice za što su zaslužni i oni prije mene i ja. Osim bolnice na planu zdravstva učinjeno je još dosta toga i po pitanju nabave nove opreme i dogradnje Doma zdravlja ali i najnovijeg poteza, razgovora s nezaposlenim liječnicima u RH da dođu ovdje, bilo u bolnicu bilo u Dom zdravlja. Osim toga otvoren je i natječaj za studente medicine i koliko god ih se javi mi ćemo ih stipendirati. Ponosan sam i na sve što je urađeno na planu školstva. Deset objekata u godinu dana, a prije jedan objekat u deset godina. Ovog tjedna je gotov natječaj za školu u Kozicama, a slijede natječaji za Rušane i Pčelić. Svi ti radovi započinju u travnju. Ima toga još, a izdvojio bih projekte u poljoprivredi, posebno one za navodnjavanje.

S obzirom na završetke radova i započinjanje novih ovog proljeća će biti puno presijecanja vrpci i polaganja kamena temeljaca. Pa nas podsjetite što će to sve biti?
– Otvorit ćemo dvorane u Gradini i Špišić Bukovici, a započeti gradnju dvorana u Mikleušu i Voćinu, projektira se dvorana u Suhopolju, u tijeku je natječaj za dvoranu u Slatini, a natječaj za dvoranu u Čačincima je gotov, gradnja će najvjerojatnije početi za Dan općine. Za manje od mjesec dana bit će gotove škole u Crncu i Čađavici, a polagat će se kamen temeljac za škole u Rušanima, Pčeliću i u Kozicama. Kamen temeljac za gradnju bolnice možemo položiti već danas ali pozvali smo premijera na taj događaj pa čekamo da nam se javi, a riječ je o tjednu do dva. Ukoliko premijer ne bude mogao doći taj kamen ćemo položiti gospoda Ðakić, Kirin i ja. Što se cesta tiče zatvorit ćemo radove na cesti Detkovac – Rušani, slijedi otvaranje radova u Lukavcu, pa Raino Polje, Karlovac Feričanački, te spoj Jugovo Polje-Naudovac, a riječ je o do sada neasfaltiranim cestama. Svi radovi bit će gotovi do 1. svibnja uključujući i Jasik na području općine Suhopolje. Ponovit ću ovdje, ne znam već po koji puta, sve je to trebalo biti napravljeno davno prije, no evo dočekalo je nas. Što se tiče komunalne infrastrukture bit će gotovo i niz vodovoda (prije svih onaj na području općine Crnac), a grade se iz onih 228 milijuna kuna koje također često spominjemo. Nadam se da za godinu dana neće biti naselja u županiji koje neće imati vodu.

Zanimljivo je da se bilo iz vlastitih bilo iz dobivenih sredstava i dalje stalno ulaže u osnovne potrebe stanovništva kao što su komunalna ili prometna infrastruktura, a ne već jednom u neke primjerenije vremenu u kojem živimo. Čini mi se da će se županija i u naredne četiri godine baviti upravo takvim ulaganjima, u osnovne potrebe, koje su, kako kažete odavno trebale biti zadovoljene. A, što je s novim projektima, što Vi kao budući župan imate u planu?
– Sigurno je da će se dio vremena još zadovoljavati osnovne komunalne i druge potrebe ali ide i izgradnja brze ceste prema Zagrebu. Ono što ćemo raditi sigurno je i dalje na planu obrazovanja, zdravstva i razvoja poljoprivrede. Mi ne možemo, primjerice graditi vrtiće jer nisu u našoj nadležnosti ali ulagat ćemo u obnovu vojarne za potrebe veleučilišta, vrijednost je oko 20 milijuna kuna, a kad otvorimo i nove smjerove, kad tu bude 1.500 studenata ići će se i na gradnju ostalih sadržaja. Osim toga tu je i gradnja srednje škole u Pitomači vrijednosti 25.000.000 kuna, pa onda dvadesetak milijuna kuna za novu zgradu gimnazije u Slatini, 25 milijuna kuna za dvoranu u Slatini i nova srednja škola u Orahovici. Što se tiče poljoprivrede završit ćemo započete projekte navodnjavanja i kreću novi takvi projekti jer nam to omogućuje rijeka Drava. Što se tiče zdravstva, slijedi obnova svih Domova zdravlja na području županije koji su u lošem stanju, a bit će toga još u iduće četiri godine.
Vaša ambicija za naredne četiri godine je znači biti župan, a imate li ambicija i za dalje?
– Ne bih sada o tome najvažnije mi je da novi mandat župana odradim kako valja i odem zadovoljan jer sam dao sve od sebe što sam mogao, uostalom kao što radim i sada.
Kakva je u županiji trenutna situacija što se tiče recesije, osjeća li se to na punjenju proračuna?
– Proračun se za sada puni kao i prošle godine, krizu trenutno ne osjećamo s te strane, a i racionalno raspolažemo s novcem. Imamo čak nešto veći prihod pa držim da ništa od projekata neće doći u pitanje.
Imate li nekakav plan za slučaj većih poremećaje u gospodarstvu, na tržištu rada nije sjajna situacija, značajno se povećao broj nezaposlenih?
– Radi premošćivanja poteškoća koje mogu biti posljedica recesije, zapadanje tvrtki u probleme vezano za zapošljavanje preradbenih kapaciteta, rješavanje nelikvidnosti, potrebu spašavanja radnih mjesta i ublažavanje drugih poteškoća, županija će uskoro osnovati Fond solidarnosti. Fond će biti osnovan u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, tvrtkama i drugima zainteresiranima. Namjera je da Fond raspolaže respektabilnom sumom novca od nekoliko milijuna kuna kako bi se odmah s pojavom poteškoća moglo djelovati. (K. Kovačević, Virovitički list)

Share Button